Архів
П’ятниця,
16 лютого 2018 року

№ 13 (19560)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Маленький, але дуже пекучий

ІСНУЄ багато різновидів перців — від солодких сортів до пекучо гострих. Про один із них, стручковий каєнський, або ж чилі, розповімо докладніше.

Ця багаторічна рослина належить до сімейства пасльонових і являє собою чагарник або напівчагарник. Його легко можна вирощувати як у теплиці, так і вдома на підвіконні, і родити він буде до глибокої зими.

Походить рослина з субтропічних лісів Мексики та Гватемали. Сама назва «перець» була дана рослині Христофором Колумбом за аналогією зі спеціями, поширеними в Європі та Азії.

Вимоги до умов вирощування каєнського перцю досить прості. Як і його родич томат, стручковий перець добре почувається у вологому пухкому ґрунті, любить тепло, світло і повітря. Однак не переносить ні сильної спеки, ні низьких температур. Застоювання води також може зашкодити рослині, так само, як і потрапляння її на дозріваючі плоди.

На розсаду каєнський перець можна починати сіяти вже у лютому, коли світловий день збільшується. Після того, як відросте пара листків, її треба розпікірувати по окремих горщиках діаметром близько 10 см.

Висаджувати рослини на постійне місце — в теплицю або більший горщик — можна, коли паростки сягнуть 10-15 см у висоту, а їхня коренева система зміцніє. Найкраще тоді, коли нічна температура не опускатиметься нижче 10-12 градусів, хоча для тепличних і кімнатних рослин це не критично. Також, якщо ви плануєте висадити пекучий перець на грядці, слід заздалегідь кілька днів загартовувати розсаду.

Захищений від дощів, при постійному рівні вологості в теплиці перець виростає досить великим — до 1 м заввишки. Втім, навіть у теплиці його можна розсадити по горщиках: плоди будуть дрібнішими, зате після настання холодів рослини можна перенести в тепле приміщення і знімати плоди аж до середини зими.

Кущики каєнського перцю досить пишні й міцні, цвітуть і плодоносять безперервно. Втім, для кращого розгалуження можна прищипнути верхівки молодих рослин. Щоб наростали більші плоди, слід регулярно зривати частину квіток.

Частий полив рослин забезпечить розвиток сильної кореневої системи. Природно, перець чилі, що росте в горщиках, слід поливати частіше ґрунтового, надто за сильної спеки. Тоді як підживлення потрібне не надто щедре. Якщо червоний перець чергується у вашій теплиці з кущами томатів, можна застосовувати одне і те ж добриво.

Знімають урожай каєнського перцю в будь-якій стадії — від зелених плодів і до повного достигання, навіть якщо перчик засох на кущі. Якщо ви використовуєте стиглі плоди в осінніх заготовках і хочете зібрати якомога більший урожай, ближче до кінця сезону знімайте з куща недозрілі стручки — вони доспіють у будинку, а в рослин залишаться ресурси на новий урожай.

Хоча стручковий перець є багаторічною рослиною, часто після завершення сезону рослини викидають. А можна пересадити чилі в горщики і занести в дім, попередньо обрізавши. Також рослини можуть перезимувати в підвалі або погребі, для цього слід обрізати їх на 10-15 см від землі і пересадити у великі горщики з вологим ґрунтом.

Навесні кущики швидко дадуть нові пагони. Починають цвісти і родити такі вазони раніше, ніж ті, що виросли з розсади, також їх вирізняє підвищена стресостійкість і ліпша загартованість.

Версія для друку          До списку статтей

«ВІД ПОГАНОГО семені не жди доброго племені», — каже народна мудрість, характеризуючи значення насіння для одержання високого врожаю хорошої якості. І якщо досвідченим городникам багаторічний досвід підказує, що садити, де і скільки, аби й собі вистачило, і було чим із дітьми поділитись, то у початківців іде голова обертом від пропозицій на ринку насіння. Отже, підкажемо, як визначитись із кількістю й асортиментом овочевих культур, аби задарма не витрачати гроші. Також поговоримо про сорти і гібриди: чим вони один від одного відрізняються; чому надавати перевагу.

А продовжить тему матеріал із цього ж ряду щодо завчасного планування грядок. Урахувавши наші поради стосовно того, які культури одна з одною уживаються, а які в жодному разі не можна комбінувати, бо доброго врожаю не дочекаєтесь, ви зможете намалювати план свого городу і, ревізувавши власні торбинки з насінням і відвідавши базар, ретельно втілювати його в життя.

Через брак органіки багато хто використовує як добриво курячий послід. Справді, він доступніший і містить найбільше азоту серед решти органічних. Але є кілька «але», на чому, певно, дехто вже обпікався в прямому і переносному сенсі. Отож як зробити так, щоб курячий послід не нашкодив рослинам, — в одному з матеріалів наступного куточка.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове