Вівторок, 13 лютого 2018 року № 12 (19559)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19559/print.php?n=38118

  • Розповідає лікар

Гірчак проти кровотечі

Любов Салій,

фітотерапевт.

«Мій чоловік страждає від частого проносу й спричиненого ним геморою з кровотечею. Чи є якісь рослини, помічні при такій біді?» — запитує жителька Тернопільщини Ніна Б.

ВАМ потрібен гірчак зміїний, або ракові шийки. Це багаторічна рослина заввишки 30-100 см. Росте майже скрізь на вологих луках поблизу річок, ставків. Корінь у гірчака зовні чорний або темно-коричневий, сплюснутий, дуже схожий на шийку рака (звідси й народна назва). Заготовляють його ранньої весни або пізньої осені.

Корінь гірчака зміїного справді має в’яжучі, кровоспинні, жовчогінні та сечогінні властивості. Препарати з нього регулюють функцію травного тракту, добре зупиняють зовнішні й внутрішні кровотечі. З усіх рослин це чи не найліпший засіб від діареї (проносу). Готують відвар із коріння на воді. Ввечері в 0,5 л води кладуть столову ложку подрібненого коріння, кип’ятять 5—10 хвилин на слабкому вогні, настоюють ніч, вранці проціджують. Випивають упродовж дня за три прийоми до їди однаковими порціями. І так через день упродовж 1-2 місяців, залежно від тяжкості недуги.

Відвар рекомендується також у разі коліту, ентероколіту, дизентерії, виразки шлунка з кровотечами. Його вживають при жовчнокам’яній та сечокам’яній хворобах. Унаслідок застосування препарату скорочуються м’язи жовчного міхура та клубочки нирок, що стимулює відходження піску й каменів.

Є ще один гірчак — перцевий (водяний перець). Цю рослину ще називають бережкою, гемороїдальником, зубом вовчим, чередником тощо. Росте він в основному на вологих місцях у листяних і змішаних лісах, на луках, берегах водойм. Народна медицина рекомендує гірчак перцевий як кровоспинний засіб при геморої й маткових кровотечах, при хворобах сечового міхура. Траву гірчака перцевого використовують як протипухлинний засіб, а також такий, що очищає рани, тамує біль.

Відвар: 1-2 столові ложки порошку трави на 0,5 л води. Кип’ятять увечері 5 хвилин на слабкому вогні, ніч настоюють. Випивають рівними порціями упродовж дня за 30 хвилин до їди. І так 10-15 днів поспіль. За потреби проводять два-три курси.

Свіжа потовчена трава, залита олією, є хорошим розтиранням при облітеруючому ендартериїті та варикозному розширенні вен на ногах. Утирати потрібно на ніч через день.