Вівторок, 13 лютого 2018 року № 12 (19559)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19559/print.php?n=38110

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи підлягали перерахунку з 1 жовтня 2017 року пенсії у зв’язку з втратою годувальника?»

Софія Назаренко.

с. Радичі

Володарсько-

Волинського району

Житомирської області.

 

ЗГІДНО зі статтею 37-ю Закону України «Про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в такому розмірі: на одного непрацездатного члена сім’ї — 50% від пенсії за віком померлого годувальника, на двох та більше непрацездатних членів сім’ї — відповідно 100%, що розподіляються між ними рівними частками.

Отже, розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітку годувальника.

Варто зазначити, що, як говорить стаття 24-та Закону 1058, при обчисленні розміру пенсії за віком, з якої визначається сума пенсії у разі втрати годувальника, до страхового стажу додатково зараховується період від дня смерті до дня, коли годувальник досяг би пенсійного віку.

Заробіток для обчислення пенсії визначається за нормами статті 40-ї Закону 1058.

11.10.2017 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі — Закон 2148).

На виконання пункту 43 розділу XV Закону 1058 (зі змінами) пенсії, призначені відповідно до цього Закону до набуття чинності Закону 2148, із 1 жовтня 2017 року перераховано із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як пересічний показник за 2014-й, 2015-й та 2016 роки, і величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%.

Такий перерахунок стосувався пенсіонерів, які отримують пенсії за нормами Закону 1058, зокрема й пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Унаслідок перерахунку виплати зросли неоднаково, збільшення розміру пенсій у кожного пенсіонера індивідуальне, оскільки враховуються показники коефіцієнта заробітку й тривалість страхового стажу, зокрема померлого годувальника.

Водночас із 1 жовтня 2017 року пенсійна виплата у зв’язку із втратою годувальника не може бути нижчою на одного утриманця за 1452 грн (розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлений на 1 грудня 2017 року та збільшений на 79 грн), на двох утриманців — 1742,40 грн (120% від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), на трьох та більше утриманців — 2178 грн (150% від розміру відповідного прожиткового мінімуму).

 

«Я почесний донор Товариства Червоного Хреста УРСР. Чи маю право на надбавку до пенсії?»

Василь КРУТЬ.

с. Рай

Бережанського району

Тернопільської області.

 

СТАТТЕЮ 13-ю Закону України «Про донорство крові та її компонентів» (далі—Закон) визначено право почесних донорів України на отримання надбавки до пенсії в розмірі 10 відсотків від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

Постановою Верховної Ради від 23.06.1995 №240/95-ВР «Про введення в дію Закону України «Про донорство крові та її компонентів» визначено, що пільги, передбачені Законом для осіб, які мають статус почесного донора, поширюються на громадян України, нагороджених нагрудним знаком «Почесний донор СРСР».

Документами, на підставі яких призначається зазначена надбавка, є, зокрема, документи про нагородження нагрудним знаком «Почесний донор України», «Почесний донор СРСР».

Встановлення надбавки до пенсії почесним донорам Товариства Червоного Хреста УРСР законодавством не передбачено.