Вівторок, 13 лютого 2018 року № 12 (19559)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19559/print.php?n=38108

  • Обережно: шахраї

Автовикрадачі й простаки

Олена БЕГМА.

Нинішня зима видалась «урожайною» для крадіїв автомобілів. Водночас правоохоронці стверджують, що нерідко самі власники транспортних засобів створюють зловмисникам передумови для легкої наживи.

СУДЯЧИ з оперативних зведень Нацполіції, кожні 45 хвилин у країні викрадають авто. Це в чотири рази більше, ніж іще три роки тому. Організовані злочинні групи масово полюють не лише на елітні іномарки, а й на, як мовиться, робочі конячки — «Шкоди», КІА, «Хюндаї», ВАЗи тощо. Старі авто зазвичай викрадають, щоб розібрати і продати на запчастини. Тоді як іномарки популярних моделей у хорошому стані найчастіше стають об’єктом масового контрабандного продажу в Росії, зокрема на Кавказі, через неконтрольовані території ОРДЛО.

Статистика розкриття відповідних злочинів теж не порадує водіїв: у кращому разі знаходиться лише кожний одинадцятий автомобіль, та й то вже «розпотрошеним». Автовласникам варто постійно бути на чатах, адже автокрадії надзвичайно вигадливі й технічно «підкуті». А нерідко ще й хороші психологи, яким удається підчепити на гачок довірливих простаків. Приміром, нещодавно відразу в трьох областях — Київській, Чернігівській та Житомирській — сталися інциденти за підозріло однаковим сценарієм. Схоже на нову шахрайську схему, яка ґрунтується на законослухняності та довірі громадян до правоохоронних органів.

Скажімо, комусь треба продати свій автомобіль. Людина розміщує оголошення. За якийсь час їй телефонує потенційний клієнт, який каже, що хоче подивитися на авто. І це зрозуміло, покупка не з дешевих, придбати «кота у мішку» ніхто не хоче. Проте як тільки продавець домовиться з покупцем про час і місце оглядин, йому телефонує невідомий, який ввічливо представляється… слідчим поліції. При цьому впевнено називає не лише відділок, а й звання. «Інспектор поліції» заявляє, що продавцю телефонував аферист, який хоче залишити його без «коня».

Ясна річ, такий дзвінок змушує захвилюватися. Проте не встигне продавець оговтатись, як псевдополіцейський починає вмовляти продавця машини погодитись на проведення «спецоперації». Мовляв, потрібно дати шахраю можливість викрасти авто, щоб поліція затримала його на гарячому. І як тільки доброчесний громадянин погодиться допомогти правоохоронцям у боротьбі зі злочинністю, вважайте, він уже на гачку у зловмисників і, найімовірніше, залишиться без автомобіля.

Нещодавно на Київщині саме так і сталося. 64-річний автовласник автомобіля щиросердо погодився посприяти «правоохоронцям», не підозрюючи злочинних намірів. У їхній присутності підійшов «нібито покупець», який сів за кермо, щоб випробувати ходову автомобіля, і… тільки його й бачили. Тим часом власник цілу годину вичікував у гаражі, бо ж пам’ятав чіткі настанови «правоохоронців» — переслідувати машину і кудись телефонувати не треба. Мовляв, «покупця» вже переслідують оперативники.

Чоловік повірив, що машину йому повернуть цілою і неушкодженою. Чекає її вже два тижні... А справжні правоохоронці шукають своїх «колег». Де ще ті розгорнуть свою «оперативну діяльність»? Кажуть, подібне шахрайство — класична схема злодіїв-гастролерів.