Вівторок, 13 лютого 2018 року № 12 (19559)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19559/print.php?n=38097

Процес пішов

Устина ГРЕЧАНЮК.

ПРОТЯГОМ тижня 99% об’єднаних територіальних громад (ОТГ) зробили перший крок до отримання у власність земель за межами населених пунктів. Про це повідомила Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру.

«657 із 665 ОТГ, утворених на сьогодні в Україні, протягом тижня уклали з головними управліннями Держгеокадастру у своїх областях меморандуми про співпрацю при здійсненні заходів щодо передачі сільгоспземель державної власності у комунальну. Решта завершує підготовку до підписання», — йдеться у повідомленні.

Меморандум, як пояснює служба, — це декларація про наміри, офіційно ж процедура передачі ділянок стартує після того, як рада ОТГ ухвалить на сесії рішення про відповідне звернення до Держгеокадастру, а головне управління Держгеокадастру в області одержить відповідне клопотання. У середньому цей процес може тривати близько двох місяців.

Нагадаємо, 31 січня Кабмін схвалив розпорядження щодо переведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Відтоді структури Держгеокадастру позбавлені права одноосібно, без згоди громад, ухвалювати рішення стосовно розпоряджання землями поза межами населених пунктів.

Процес передавання земель офіційно запущений 1 лютого 2018 року. Для висвітлення стану речей у цій сфері створено спеціальний портал (otg.land.gov.ua), для одержання оперативних консультацій із цього питання працює гаряча лінія — 0 800 502 528.