П’ятниця, 9 лютого 2018 року № 11 (19558)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19558/print.php?n=38055

  • У Верховній Раді

Музей без адреси і муза далеких мандрів

Марина ТІШКОВА.

Шостого лютого розпочалася «літня» восьма сесія Верховної Ради. Утім, її початок депутатським завзяттям не позначився — загалом за два перші дні розглянуто з десяток проектів законів та постанов, ухвалено два закони.

ПИТАННЯМ номер один залишається національна безпека і оборона, повідомив під час відкриття сесії Голова ВР А. Парубій. У цьому руслі ключовим є законопроект щодо національної безпеки, крім того, червоною ниткою пролягає потенційна інтеграція в НАТО. Також під посиленою увагою багатостраждальна судова реформа, зокрема робота над створенням антикорупційного суду, чого від нашої держави вимагають усі закордонні партнери. В порядку денному, нагадав А. Парубій, — важливий економічний блок із 35 законопроектів і заповнення кадрових прогалин — призначення голови Нацбанку, Уповноваженого ВР із прав людини, оновлення складу Центрвиборчкому і Рахункової палати.

Стартували досить жваво, розглянувши міні-пакет законопроектів економічної тематики. Ухвалено Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», котрим замінили застарілі правила, чинні ще з 1991 року (ТзОВ, котрих у нас понад півмільйона, як відомо, — найрозповсюдженіша форма бізнесу в Україні). Відтепер товариства, зокрема, зможуть створювати наглядові ради; скасовано обмеження на кількість учасників і вимогу вказувати в статуті розмір статутного капіталу, перелік членів, а також юридичну адресу.

Також ухвалено зміни до законодавства щодо створення та ведення Кредитного реєстру Нацбанку, умовно названого «реєстром боржників». Головний фінансовий регулятор дістав право вимагати від банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб інформацію про позичальників та, своєю чергою, зобов’язаний надавати фінустановам і бюро кредитних історій необхідні відомості з новоствореного реєстру. Утім, є певні обмеження: звітуватимуть лише про тих, хто заборгував за кредитами у розмірі понад 100 мінімальних заробітних плат.

У зв’язку з останніми подіями в Польщі Верховна Рада направила заяву, в якій міститься заклик до наших сусідів не порушувати засади стратегічного співробітництва, не спекулювати на трагедії та не загострювати міжнаціональних відносин. Ніяк не почнеться спорудження музею Революції гідності — виявилося, що передбачена раніше для цієї мети територія належить готелю «Україна». Тож у вівторок депутати прийняли рішення не зазначати законодавчо конкретні адреси земельних ділянок для цієї мети. Судячи з усього, меморіальний комплекс якщо колись і з’явиться, то не на місці, де гинули люди...

У вівторок законотворча робота фактично й завершилася. Уже в середу в сесійній залі сиділо з півтораста депутатів. Заморські міражі для наших обранців традиційно солодші за «дим Вітчизни»: на молитовний сніданок до американського президента Д. Трампа відбуло чимало представників фракцій колишньої коаліції. Відтак А. Парубію довелося достроково закрити засідання.