П’ятниця, 9 лютого 2018 року № 11 (19558)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19558/print.php?n=38054

Працюємо і боремось

Ми вже повідомляли про лист, який редакція отримала від Регіонального відділення Фонду держмайна, з вимогою у триденний строк звільнити приміщення на комбінаті «Преса України», в яких «Сільські вісті» працюють близько півстоліття! І це при тому, що газета виконує всі пункти договору оренди.

Ми отримали багато дзвінків та листів од читачів зі щирими словами підтримки. Дякуємо! Водночас люди просять інформувати про ситуацію, що склалася. А вона така. Попри всі аргументи редакції угода оренди не продовжена. Ми працюємо, боремось і віримо, що все буде гаразд. Днями головні редактори газет «Сільські вісті» та «Україна молода» (яку теж «попросили на вихід») направили листа Голові Верховної Ради України А. В. Парубію. Друкуємо його.

 

ШАНОВНИЙ Андрію Володимировичу!

15 січня 2018 року редакції газет «Сільські вісті» та «Україна молода» — двох із нечисленних українськомовних видань, що залишилися в державі, — отримали листи від Регіонального відділення Фонду держмайна по місту Києву з повідомленням, що у зв’язку із закінченням строку чинності договору оренди у Державному видавництві «Преса України» вказане відділення Фонду держмайна «як орендодавець, відмовляє в продовженні строку його дії та вважає цей договір припиненим». І — жодного обґрунтування чи пояснення. На виселення нам дали три дні. Зрозуміло, що зробити це у такий термін, не припинивши випуску газети, практично неможливо!

І це під час війни. Коли складовою агресії Росії є інформаційна війна. На жаль, державна політика сформувала такі економічні обставини, що діяльність українських друкованих ЗМІ стала фактично неможливою. Через стрімке зростання курсу долара за останні роки в рази підвищилася вартість імпортованого газетного паперу, щороку ростуть тарифи на поштову доставку преси до читачів, друк та інші складові випуску газет і журналів. А ще ж дошкульного удару «Україна молода» та «Сільські вісті» зазнали з боку Фонду держмайна, коли з 01 січня 2015 року різко зросла орендна плата та оплата комунальних послуг у Державному видавництві «Преса України».

Доречно нагадати, що видавництво «Преса України» будувалось і багато десятиліть утримувалося на кошти, зароблені журналістами попередніх поколінь, що працювали у виданнях, які мали мільйонні наклади. В орендованих приміщеннях коштом редакцій зроблено ремонт, підведено комунікації. Логічно, що в попередні роки в уряді й парламенті неодноразово обговорювався проект закону про передачу приміщень, які займають редакції в державних видавництвах, у безкоштовне їх користування. Закон поки що так і не ухвалений. Нагадаємо також, що видавництво «Преса України» є профільним для роботи редакцій.

У зв’язку з вищевикладеним просимо Вас, Андрію Володимировичу, вжити заходів із приводу, як ми вважаємо, антидержавного, антиукраїнського акту, до якого вдалося Регіональне відділення Фонду держмайна стосовно двох національних газет, а також доручити Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики відновити роботу над законопроектом щодо передачі редакціям приміщень, які вони займають, у безкоштовне користування, та винести його на розгляд Українського парламенту.