П’ятниця, 9 лютого 2018 року № 11 (19558)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19558/print.php?n=38053

  • Резонанс

Говоритимемо правду

Руслана ЗІНЧЕНКО.

ПРЕЗИДЕНТ Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки до закону про Інститут національної пам’яті Польщі, які, серед іншого, передбачають покарання осіб, які «заперечують, підтримують або пропагують злочинні, на думку поляків, дії ОУН і УПА на території Волині та у Східній Малопольщі (сучасна Галичина. — Ред.)». Проаналізувавши документ, польський очільник вирішив поставити під ним свій підпис, а потім передати на розгляд конституційного суду. Останній має перевірити, чи не обмежує нова редакція закону свободи слова.

Після заяви Анджея Дуди політичний табір Польщі остаточно розколовся. Одна його частина підтримує президента, решта вважає його рішення помилковим. Зокрема, Марчін Кирвинський, представник опозиційної сили «Громадянська платформа» заявив, що «направлення закону до конституційного суду свідчить про боягузтво, так президент тікає від відповідальності», а лідер партії «Твій рух» Барбара Новацька вважає, що Дуда «підписав помилкову і дурну поправку до закону про Інститут національної пам’яті».

Своє розчарування рішенням польського президента підписати поправки до закону про ІНП висловили США. Про це йдеться у заяві держсекретаря Рекса Тіллерсона, у якій він, зокрема, наголосив, що «введення в дію цього закону негативно впливає на свободу слова та академічні дослідження». Розкритикував поляків і глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан. «Закон неправильний. Не можна переписувати історію, це ніколи не було і не є хорошою ідеєю», — сказав він в інтерв’ю одному з французьких телеканалів.

Ізраїльське міністерство закордонних справ у відповідь на рішення президента Анджея Дуди висловило сподівання, що після розгляду в КС Польщі до документа будуть внесені узгоджені із їхньою країною зміни та поправки.

Українське МЗС відреагувало на новину із Польщі заявою міністра Павла Клімкіна. «Я завжди говоритиму правду. Шануватиму тих, хто це заслужив. Засуджуватиму тих, хто себе зганьбив. Неважливо — у Варшаві, Києві чи іншому місці, — написав він на своїй сторінці у соцмережі. — Історична правда не має національних меж і не встановлюється законами. Вона або є, або її потрібно шукати. І в тому, і в іншому випадку законодавчі акти не допоможуть».

Тим часом Український інститут національної пам’яті (УІНП) вважає, що відтепер усі історичні дискусії в рамках Українсько-польського форуму істориків мають відбуватися на території України. «Ми не можемо гарантувати українським дослідникам безпеку під час перебування на польській території», — йдеться у офіційній заяві закладу.

Водночас голова УІНП Володимир В’ятрович закликав українські суспільство та політикум до стриманості. «В цій непростій і загрозливій для стабільного добросусідства ситуації я маю дві надії, — сказав історик. — Першу — на інтелектуальну відвагу поляків, на проголошений польськими повстанцями різних часів захист «нашої і вашої свободи». Другу — на стриманість української сторони від запровадження симетричних кроків, таких простих і передбачуваних з першого погляду. Бо в нагнітанні симетрії зла виграє третя сторона».