Архів
П’ятниця,
9 лютого 2018 року

№ 11 (19558)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Вкорінення культур, «неохочих» до живцювання

ЖИВЦЮВАННЯ — найпоширеніший спосіб розмноження рослин.

Але є такі живці (наприклад, деякі види сливи), які ну ніяк не хочуть пускати корені, навіть якщо робити все за правилами.

З важкими, непіддатливими рослинами доведеться поморочитись і почати підготовку живця ще взимку.

У лютому потрібно в садку вибрати як живець гарну одно- або дворічну гілку й акуратно надломити її. Зовсім трішечки — у цій справі краще недоламати, ніж переламати. Бажано при цьому не пошкодити кору.

Місце зламу безпосередньо в напівзігнутому стані необхідно зафіксувати — перемотати пластиром, ізострічкою, прищеплювальною стрічкою, можна навіть прив’язати «перелом» до прямого дроту за принципом фіксувальної шини.

У такому вигляді гілочки залишаємо до весни. Дереву нічого не залишається, як почати заліковувати рану, а значить, у місці надлому почнуть активно утворюватися й накопичуватися ростові речовини.

У березні або на початку квітня пов’язку з гілки слід зняти і зрізати живець по місцю надлому. Вдома в темну, непрозору пляшку треба налити води на 6-7 см (найкраще талої), додати в неї дві таблетки активованого вугілля й занурити туди живець. Пляшку поставити на сонячне підвіконня. І — чекати появи коренів! Приблизно через три тижні вони мають проклюнутись.

Коли корені у новоспеченого саджанця виростуть на 6-7 см, його можна буде переносити в ґрунт. У перший сезон доцільно спорудити над живцем своєрідний парничок від негоди або палючого сонця, не забувати про полив, і до осені з укоріненого живця виросте повноцінний саджанець.

Версія для друку          До списку статтей

ЧИ БІЛИЛИ ви стовбури дерев у своєму садку восени? Якщо ні, це слід зробити обов’язково наприкінці зими. І навіть коли так, оновити побілку аж ніяк не буде зайвим. Адже саме на зламі зими і приходу весни кора дуже вразлива. Тоді як багато хто із садівників бере до рук щітку мало не перед Травневими святами. Воно-то гарно, ошатно, але користі вже набагато менше. Отже, поговоримо про те, чому білити потрібно саме у вищезгадану пору та подамо рецепти сумішей.

Вельми дощова осінь, а за нею і зима з опадами завдали чимало клопоту власникам приватних обійсть. Надто там, де вони розташовані на глинистих ґрунтах. Вихід є — викопати канаву. А коли такої можливості нема? Допоможе льодоруб. Як саме з ним працювати, аби пробурити свердловину, розповімо в одному з матеріалів.

Усе більше сільських жінок приохочуються до квітів, плекають на подвір’ї красу. Купити розсаду тих же, скажімо, петуній у багатьох «рука не піднімається» — гроші потрібні на нагальніше. Сіймо самі, вже у лютому. Читайте «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове