Вівторок, 6 лютого 2018 року № 10 (19557)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19557/print.php?n=38019

  • Новини АПК

Чубарки свою роботу знають

Руслана ЗІНЧЕНКО.

УКРАЇНА в останні кілька років стабільно входить до першого десятка країн — найбільших виробників яєць. Найвищий показник у цій галузі вітчизняний бізнес мав у 2013 р. — тоді наша країна посідала 8-ме місце у світовому рейтингу.

Виробництво яєць у світі торік становило 71,8 млн тонн (1150 млрд шт.). З них більше половини (58,5%) було вироблено в Азії, 20,8% — в Америці, 15,7% — у Європі, 4,6% — в Африці та 0,4% — в Океанії.

За підсумками минулого року, найбільші виробники яєць — Китай, США, Індія, Мексика, Японія. Україна — на десятому місці. До речі, китайські чубарки знесли 41,8% яєць від загальної кількості у світі.

Iз надією на врожай

ОЗИМІ зернові культури в Україні продовжують перебувати у зимовому спокої. Зараз їх стан оцінюється як хороший та задовільний, а відсоток загибелі посівів прогнозується незначний. За словами аграріїв, сніговий покрив запобіг промерзанню товщі ґрунту. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимої пшениці знижувалася до мінус 7-80С, що значно вище критичної температури вимерзання, яка, за розрахунками агрометеорологів, становить до мінус 200С.

За даними Інституту землеробства НААН, виживаність рослин озимих зернових культур (пшениці, жита, тритикале) станом на кінець січня становила 95-98%.

До речі, днями Державний комітет статистики України оприлюднив остаточну цифру врожаю зернових та зернобобових культур у 2017 році. Він склав 61,3 млн тонн із 14,5 млн га за врожайності 42,3 ц/га. Найбільше зібрали сільгоспвиробники Вінницької (4,8 млн тонн), Одеської (4,2 млн тонн), Полтавської (4,2 млн тонн) та Чернігівської (4 млн тонн) областей.

Хай п’ють українське

ВИНОРОБНА компанія «Шабо» (Одеська область) уклала протокол про намір постачати до Швейцарії ігристі вина Shabo — класичні й створені за особливою технологією, так званим методом Шарма. Підписанню документа передувала презентація вин українського виробника у Швейцарії, в результаті якої тамтешні експерти високо оцінили органолептику усіх вин Shabo, проте найкращі відгуки отримали ігристі вина.