Вівторок, 30 січня 2018 року № 8 (19555)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19555/print.php?n=37974

  • Спортивна гордість України

Олімпійські мрії Iрини Ромолданової

Микола МОТОРНИЙ.

В ОЛІМПІЙСЬКОМУ домі вперше за багаторічну історію відзначення найкращого спортсмена і тренера місяця в Україні (з 2005 року) заслужені нагороди — дипломи, пам’ятну статуетку та грошові премії отримали представники тхеквондо. У грудні лауреатами спортивного місяця стала срібна призерка І Юнацьких Олімпійських ігор у Сингапурі-2010, срібна призерка чемпіонату світу, чемпіонка тайванської Універсіади-2017 Ірина Ромолданова та її наставник, старший тренер жіночої збірної України із тхеквондо Олег Нам.

Талановита тхеквондистка, яка представляє столичний Національний університет фізичного виховання і спорту та спорттовариство «Україна», блискуче виступила на чемпіонаті Європи в Софії (Болгарія), де в олімпійській ваговій категорії до 49 кг здобула «бронзу». На старті континентальної першості Ірина перемогла росіянку з рахунком 8:4, а потім швейцарку — 9:7, однак поступилася з рахунком 2:5 німкені. Тепер Ірина посідає десяту сходинку світового рейтингу в цій олімпійській ваговій категорії та третю — світового рейтингу в категорії до 46 кг.

— Приємно, що НОК України оцінив мої здобутки і визнав найкращою спортсменкою грудня, — каже Ірина Ромолданова. — Адже упродовж останнього місяця 2017 року високими результатами відзначилися також плавці, біатлоністи, велосипедисти, фехтувальники і фристайлісти.

У тхеквондо Ірина прийшла не випадково. У дитинстві дуже любила пригодницькі фільми, особливо з актором Джекі Чаном, який є визнаним майстром цього виду східного єдиноборства. «Ще в школу не ходила, коли заявила батькам, що хочу бути охоронцем, — пригадує, усміхаючись, Ірина. — Татко пообіцяв записати мене до секції, коли піду в перший клас. Тому я чекала не першого шкільного дзвоника, а тренувань. До речі, жодним іншим видом спорту ніколи не хотіла займатися. До тхеквондо в мене любов з першого погляду».

Після невеличкої відпустки Ромолданова зі своїм наставником розпочинає підготовку до відповідального відбору на Олімпійські ігри в Токіо-2020. Головне завдання: за підсумками виступів на відбіркових турнірах треба потрапити до заповітної шістки олімпійського рейтингу. Сьогодні Ірина в цьому рейтингу восьма, тож необхідно виборювати очки, виступаючи кожного місяця на одному-двох міжнародних стартах. На жаль, через фінансові проблеми деякі старти доведеться пропустити. І все ж спортсменка намагатиметься здобути олімпійську ліцензію достроково, щоб спокійно готуватися до Ігор-2020. До речі, київська студентка не була в Токіо — одному з головних світових центрів єдиноборств, а це додаткова мотивація потрапити на Олімпіаду.

Лауреати спортивного місяця подякували Олімпійському комітету на чолі з Сергієм Бубкою за підтримку та визнання. Ірина Ромолданова також наголосила, що це перша, але, вона певна, не остання така нагорода. «Знаю, що рекордсмени звання «Найкращого спортсмена місяця» мають по 9-10 нагород, але, незважаючи на те, що для мене вона перша, прагнутиму їх наздогнати», — заявила лауреатка.

На фото автора: лауреати грудня-2017 Ірина Ромолданова та Олег Нам.