Вівторок, 30 січня 2018 року № 8 (19555)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19555/print.php?n=37968

Славень у спадок

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

З НАГОДИ століття битви під Крутами на плацу Національної академії національної гвардії України вишикувалися гвардійці, а також курсанти Харківського національного університету повітряних сил та факультету військової підготовки Національного технічного університету «ХПІ», аби виконати гімн «Ще не вмерла України...».

...Славень, який співали спадкоємці героїчної слави прадідів у кількасот голосів, лунав і сто років тому, коли ешелон студентів і гімназистів вирушив під Крути, аби на невеличкій станції дати бій ордам московських зайд. Виконували його 27 юних борців за Україну, котрих захопили в полон, і в останні миті свого життя. За свідченнями очевидців, їх спочатку катували, а потім вишикували, щоб розстріляти. Учень 7-го класу гімназії Григорій Піпський перший почав співати «Ще не вмерла», побратими підтримали спів. Отож цей славень перейшов нам у спадок від мужніх захисників першої незалежної Української дежави...

Після виконання Гімну колони курсантів з оркестром пройшли урочистим маршем, поклали квіти до стели Героям України, яку вінчає Тризуб. Опісля військовими було покладено квіти в сквері, де встановлено пам’ятний знак на честь тих, хто захищав, захищає рідну землю і загинув за неї.