П’ятниця, 26 січня 2018 року № 7 (19554)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19554/print.php?n=37922

  • Неоголошена війна

Півтори доби повної тиші

Михайло ВЕДМІДЬ.

УПЕРШЕ за тривалий час доба на Донбасі минула без порушень режиму припинення вогню. Про це повідомив прес-центр штабу АТО: «23 січня жодного обстрілу в бік позицій Збройних сил України зафіксовано не було». Відповідно того дня не було і людських втрат у лавах ЗСУ. Така ситуація, додали у штабі, «надає українцям більше можливостей для відновлення зруйнованої інфраструктури, налагодження транспортного сполучення та активного проведення робіт із розмінування місцевості».

Проте останні слова цього повідомлення увійшли в дисонанс із зробленою напередодні заявою першого заступника голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александра Хуга, який сказав, що сторони на Донбасі не дотримуються мінських домовленостей і не тільки не проводять заходи щодо розмінування територій, а, навпаки, ставлять ще більше мін. За його словами, бойовики окупованих районів Донецької та Луганської областей і військові ЗСУ активно окопуються вздовж усієї лінії розмежування. Поміж іншого, представники СММ ОБСЄ зафіксували військову техніку, яка стоїть на вогневих позиціях як із боку ОРДЛО, так і на підконтрольній уряду України території. «Все свідчить про те, що сторони готуються до нової активізації конфлікту найближчим часом», — заявив А. Хуг.

Залишається сподіватися, що ці слова міжнародних спостерігачів є лише намаганням запобігти негативному розвиткові ситуації і поновленню повномасштабних бойових дій з усіма їх трагічними наслідками. Що ж до несподіваної абсолютної тиші, яка встановилась у вівторок, 23 січня, то вже наступного дня у штабі української воєнної операції на Донбасі заявили, що через півтори доби дотримання режиму бойовики у середу вдень відновили обстріли позицій ЗСУ із озброєння, забороненого мінськими домовленостями. Загалом тієї доби зафіксовано три порушення режиму припинення вогню, внаслідок обстрілу один український військовослужбовець дістав поранення.