Вівторок, 16 січня 2018 року № 4 (19551)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19551/print.php?n=37830

  • Тим часом

Ситуація складна

Маргарита БІЛИК.

ПРИВИД епідемії кору в Україні— дуже небезпечної інфекційної хвороби — набуває реальних обрисів. Кір протікає досить довго, супроводжується інтоксикацією і загрожує серйозними ускладненнями. За даними МОЗ України, протягом минулого року зареєстровано 4782 випадки захворювання на кір (позаторік — 78). Левова частка хворих — діти, причому не щеплені. Найтривожніші новини — з Одещини. Щодня в Одеську міську клінічну інфекційну лікарню госпіталізують у середньому десять хворих на кір. За словами головного лікаря цього медзакладу Світлани Лаврюкової, в листопаді минулого року було госпіталізовано 139 хворих, у грудні — двісті осіб. Із шести померлих від кору в Україні п’ятеро — з Одещини. «Ситуація складна. Довелося під кір перепрофілювати окреме відділення», — сказала Лаврюкова.

Високий рівень захворюваності спостерігається також у західному регіоні та Києві. Від-учора, як повідомив перший заступник голови Київської міськдержадміністрації Микола Поворозник, не щеплених від кору дітей не приймають столичні дитячі садки та шкільні навчальні заклади.

У Всесвітній організації охорони здоров’я наголошують, що кір залишається однією з основних причин смерті дітей раннього віку в усьому світі. Важкий перебіг хвороби спостерігається в інфікованих, які погано харчуються, та в тих, чия імунна система ослаблена через погані умови життя або інші захворювання.