Вівторок, 16 січня 2018 року № 4 (19551)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19551/print.php?n=37819

  • Екологічна панорама

Дональд не має рації

Михайло ГУБАШ.

3% ДОСЛІДЖЕНЬ, в яких на відміну від 97 інших стверджувалося, що зміни клімату є нереальними, самі виявилися недостовірними. Це довела вчений-аеролог Техаського технологічного університету Катаріна Айхо. Разом із групою дослідників вона перевірила 38 праць, опублікованих у спеціалізованих журналах протягом останнього десятиліття, які заперечували антропогенне (спричинене діяльністю людини) глобальне потепління. «У кожному з цих досліджень були помилки — у припущеннях, методології або аналізі, які після виправлення привели їхні результати у відповідність з науковим консенсусом», — підсумувала науковець. Таким чином вибито стільця з-під аргументів президента США Дональда Трампа, який відмовився брати участь у Паризькій кліматичній угоді на підставі того, що, мовляв, глобальне потепління — то чиїсь вигадки.

Пообіцяли відмовитися від вугілля

ЩОРОКУ понад 800 тис. чоловік у світі помирають від забруднень, викликаних спаленням вугілля. Вугільні станції виробляють майже 40% світової електрики. Запобігти негативним явищам має Альянс проти вугілля (The Powering Past CoaAlliance, PPCA). Це об’єднання було засноване Великою Британією та Канадою на кліматичній конференції ООН торік у листопаді в Бонні (Німеччина). Днями уряд Туманного Альбіону повідомив, що до Альянсу вже приєдналися 34 держави, регіони та міста, а також 24 компанії, які пообіцяли відмовитися від вугільної енергетики. Коаліція сподівається пришвидшити розвиток чистої енергії і таким чином запобігти змінам клімату. До Альянсу, зокрема, увійшли Швеція, Італія, Франція, Нова Зеландія, американські штати Каліфорнія, Орегон і Вашингтон, виробник харчових і побутових товарів Unilever, британський конгломерат Virgin Group, французький оператор атомних електростанцій EDF.

Щоб відвернути підвищення температури планети на понад два градуси, в Альянсі проти вугілля вважають: найрозвиненішим країнам потрібно відмовитися від чорного золота вже до 2030 року, іншим регіонам — не пізніше 2050-го.

Нафтовики підтримують

У ЦЕНТРІ економічного прогнозування Газпромбанку підрахували, що вперше починаючи з 2011 року найбільші нафтові компанії світу наростили інвестиції у бізнес, не пов’язаний з нафтодобуванням або нафтопереробкою. Враховувались дані десяти найсолідніших компаній, зокрема Chevron, Shell, Exxon, BP, Petrobras, Statoil, Eni, які стали більше вкладати у відновлювані джерела енергії. Частка непрофільних інвестицій (суміжні сектори, нові технології) у них позаторік зросла до 8%, або 10 млрд доларів.

А от банкіри проти

ДВІ НОВІ доповіді BankTrack показують, як великі банки та інвестори активно перешкоджають меті Парижа у сфері клімату. В звітах представлені відомості про те, як у період із січня 2014 року по вересень 2017-го великі банки надали фінансування у розмірі 630 млрд доларів для 120 найбільших розробників вугільних електростанцій, а потужні інституційні інвестори на цей час вкладають капітал у ці ж компанії у сумі 140 млрд.

Сонце — на обійстя українців

ЯК ПОВІДОМИЛИ у Державному агентстві України з питань енергоефективності та енерго­збереження, протягом трьох кварталів 2017 року сонячні панелі встановили 2,3 тис. домоволодінь. Це у 3,7 разу більше, ніж за аналогічний період позаторік. Тоді в країні нараховувалося всього 625 обійсть, обладнаних панелями для поглинання енергії сонця.

М’ясний присмак зміни клімату

ТОРІК у результаті діяльності трьох найбільших світових компаній із виробництва м’яса — JBS, Cargilі Tyson Foods — в атмосферу викинуто більше парникових газів, аніж з усієї Франції, і стільки ж, скільки від деяких великих нафтових компаній. І якщо такі енергетичні гіганти, як Exxon і Shell, притягалися до відповідальності за їхній «внесок» у зміни клімату, то м’ясо-молочна промисловість у значній мірі уникла пильної уваги. Фахівці-природоохоронці вважають, що для відвернення екологічної катастрофи цей подвійний стандарт потрібно змінювати.

Озонова діра зменшується

МАЙЖЕ 30 років минуло відтоді, як було прийнято Монреальський протокол — знакову угоду, яка забороняє використання хлорфторвуглеців, що руйнують озон. Утім, протягом певного часу важко було сказати, наскільки ефективною виявилася ця заборона і успішним сам протокол, оскільки озонова діра почала зменшуватися тільки кілька років тому. Згідно з дослідженням, результати якого опубліковані 4 січня в журналі GeophysicaResearch Letters, у вересні 2015-го озонова діра стала за розмірами на 4 млн кв. км меншою, ніж у 2000 році — це приблизно відповідає площі Індії. На думку дослідників, понад половина цього скорочення зумовлено виключно завдяки зменшенню кількості хлору в атмосфері. Повністю озоновий шар, як вони вважають, зможе відновитися не раніше 2050-го або 2060 року.

Тож Монреальський протокол засвідчив, що наука і політика можуть працювати разом задля розв’язання екологічних проблем. У випадку з озоновою дірою знадобилися десятиліття, аби результати стали очевидними.

«Розумний» автобан

У КИТАЇ відкрили автодорогу, що виробляє сонячну електроенергію. Це сталося наприкінці минулого року на окружній автомагістралі Цзинань у провінції Шаньдун, де ввели в експлуатацію особливу двосмугову ділянку завдовжки один кілометр. Про це повідомило агентство Сіньхуа. В дорожнє покриття були інтегровані сонячні модулі загальною площею 5 875 кв м, здатні виробляти 1 млн кВт-год на рік. Електрика використовуватиметься для освітлення вулиць, рекламних щитів, забезпечення роботи камер спостереження і пунктів збору дорожніх платежів. Надлишок направлятиметься до загальної мережі.