Архів
Вівторок,
16 січня 2018 року

№ 4 (19551)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Нарешті домовились

НОРВЕГІЯ. Через чотири місяці після виборів тут сформували уряд меншості.

Докладніше...
Примара референдуму

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд Шотландії заговорив про другий референдум щодо відокремлення.

Докладніше...
Якщо хочуть, то ловлять

КИТАЙ за рік насильно повернув до країни 1300 хабарників, які втекли за кордон.

Докладніше...
Неонацисти наступають

ШВЕЦІЯ. Поліція розігнала демонстрацію неонацистів.

Докладніше...
Потерпають од «Ісламської держави»

ІРАК. У Багдаді терористи-смертники влаштували подвійний вибух.

Докладніше...
Екологічна загроза

ІРАН. Танкер «Sanchi» затонув у водах Східно-Китайського моря.

Докладніше...
Буде другий тур

ЧЕХІЯ. Чинний президент Мілош Земан лідирує у першому турі президентських виборів.

Докладніше...
Конфлікт назріває

ТУРЕЧЧИНА. Влада перекинула колону військової броньованої техніки на кордон із Сирією.

Докладніше...
Давнє протистояння

ПОЛЬЩА. У Варшаві відбулися протести проти посилення закону про аборти.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Дональд не має рації

Михайло ГУБАШ.

3% ДОСЛІДЖЕНЬ, в яких на відміну від 97 інших стверджувалося, що зміни клімату є нереальними, самі виявилися недостовірними. Це довела вчений-аеролог Техаського технологічного університету Катаріна Айхо. Разом із групою дослідників вона перевірила 38 праць, опублікованих у спеціалізованих журналах протягом останнього десятиліття, які заперечували антропогенне (спричинене діяльністю людини) глобальне потепління. «У кожному з цих досліджень були помилки — у припущеннях, методології або аналізі, які після виправлення привели їхні результати у відповідність з науковим консенсусом», — підсумувала науковець. Таким чином вибито стільця з-під аргументів президента США Дональда Трампа, який відмовився брати участь у Паризькій кліматичній угоді на підставі того, що, мовляв, глобальне потепління — то чиїсь вигадки.

Пообіцяли відмовитися від вугілля

ЩОРОКУ понад 800 тис. чоловік у світі помирають від забруднень, викликаних спаленням вугілля. Вугільні станції виробляють майже 40% світової електрики. Запобігти негативним явищам має Альянс проти вугілля (The Powering Past CoaAlliance, PPCA). Це об’єднання було засноване Великою Британією та Канадою на кліматичній конференції ООН торік у листопаді в Бонні (Німеччина). Днями уряд Туманного Альбіону повідомив, що до Альянсу вже приєдналися 34 держави, регіони та міста, а також 24 компанії, які пообіцяли відмовитися від вугільної енергетики. Коаліція сподівається пришвидшити розвиток чистої енергії і таким чином запобігти змінам клімату. До Альянсу, зокрема, увійшли Швеція, Італія, Франція, Нова Зеландія, американські штати Каліфорнія, Орегон і Вашингтон, виробник харчових і побутових товарів Unilever, британський конгломерат Virgin Group, французький оператор атомних електростанцій EDF.

Щоб відвернути підвищення температури планети на понад два градуси, в Альянсі проти вугілля вважають: найрозвиненішим країнам потрібно відмовитися від чорного золота вже до 2030 року, іншим регіонам — не пізніше 2050-го.

Нафтовики підтримують

У ЦЕНТРІ економічного прогнозування Газпромбанку підрахували, що вперше починаючи з 2011 року найбільші нафтові компанії світу наростили інвестиції у бізнес, не пов’язаний з нафтодобуванням або нафтопереробкою. Враховувались дані десяти найсолідніших компаній, зокрема Chevron, Shell, Exxon, BP, Petrobras, Statoil, Eni, які стали більше вкладати у відновлювані джерела енергії. Частка непрофільних інвестицій (суміжні сектори, нові технології) у них позаторік зросла до 8%, або 10 млрд доларів.

А от банкіри проти

ДВІ НОВІ доповіді BankTrack показують, як великі банки та інвестори активно перешкоджають меті Парижа у сфері клімату. В звітах представлені відомості про те, як у період із січня 2014 року по вересень 2017-го великі банки надали фінансування у розмірі 630 млрд доларів для 120 найбільших розробників вугільних електростанцій, а потужні інституційні інвестори на цей час вкладають капітал у ці ж компанії у сумі 140 млрд.

Сонце — на обійстя українців

ЯК ПОВІДОМИЛИ у Державному агентстві України з питань енергоефективності та енерго­збереження, протягом трьох кварталів 2017 року сонячні панелі встановили 2,3 тис. домоволодінь. Це у 3,7 разу більше, ніж за аналогічний період позаторік. Тоді в країні нараховувалося всього 625 обійсть, обладнаних панелями для поглинання енергії сонця.

М’ясний присмак зміни клімату

ТОРІК у результаті діяльності трьох найбільших світових компаній із виробництва м’яса — JBS, Cargilі Tyson Foods — в атмосферу викинуто більше парникових газів, аніж з усієї Франції, і стільки ж, скільки від деяких великих нафтових компаній. І якщо такі енергетичні гіганти, як Exxon і Shell, притягалися до відповідальності за їхній «внесок» у зміни клімату, то м’ясо-молочна промисловість у значній мірі уникла пильної уваги. Фахівці-природоохоронці вважають, що для відвернення екологічної катастрофи цей подвійний стандарт потрібно змінювати.

Озонова діра зменшується

МАЙЖЕ 30 років минуло відтоді, як було прийнято Монреальський протокол — знакову угоду, яка забороняє використання хлорфторвуглеців, що руйнують озон. Утім, протягом певного часу важко було сказати, наскільки ефективною виявилася ця заборона і успішним сам протокол, оскільки озонова діра почала зменшуватися тільки кілька років тому. Згідно з дослідженням, результати якого опубліковані 4 січня в журналі GeophysicaResearch Letters, у вересні 2015-го озонова діра стала за розмірами на 4 млн кв. км меншою, ніж у 2000 році — це приблизно відповідає площі Індії. На думку дослідників, понад половина цього скорочення зумовлено виключно завдяки зменшенню кількості хлору в атмосфері. Повністю озоновий шар, як вони вважають, зможе відновитися не раніше 2050-го або 2060 року.

Тож Монреальський протокол засвідчив, що наука і політика можуть працювати разом задля розв’язання екологічних проблем. У випадку з озоновою дірою знадобилися десятиліття, аби результати стали очевидними.

«Розумний» автобан

У КИТАЇ відкрили автодорогу, що виробляє сонячну електроенергію. Це сталося наприкінці минулого року на окружній автомагістралі Цзинань у провінції Шаньдун, де ввели в експлуатацію особливу двосмугову ділянку завдовжки один кілометр. Про це повідомило агентство Сіньхуа. В дорожнє покриття були інтегровані сонячні модулі загальною площею 5 875 кв м, здатні виробляти 1 млн кВт-год на рік. Електрика використовуватиметься для освітлення вулиць, рекламних щитів, забезпечення роботи камер спостереження і пунктів збору дорожніх платежів. Надлишок направлятиметься до загальної мережі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наш мед — до Європи
Читати
Корупція? Ні, не бачу
Читати
Курс на «фатерлянд»
Читати
До біди доводять чарка та наркотики
Читати
Без представників
Читати
Суд знову перенесено
Читати
Сміття не завадило
Читати
Час гуляти, час працювати
Читати
Престиж у матеріальному вимірі
Читати
Ремонт продовжиться
Читати
Необережність убиває
Читати





— Ліки страшенно дорогі! Сказитися можна!

— Не рекомендую. Ліків від сказу немає.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове