П’ятниця, 12 січня 2018 року № 3 (19550)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19550/print.php?n=37805

  • З місця подій

Свято веселого Слова

Тарас КІНЬКО,
спецкор

«Веселої світлиці».

смт Вапнярка — м. Київ.

...Гарної грудневої днини наприкінці 2017 року в доброму гуморі на пристанційній площі залізничної станції Вапнярка, що на Вінниччині, відомий український сміхоцілитель, майстер дотепного слова письменник Олег Чорногуз і вінницький скульптор Микола Крижанівський у почесному супроводі меценатів, спонсорів і начальника станції, віддаючи творчі борги перед роком прийдешнім, відкрили монумент літературному героєві першого українського сатиричного роману «Аристократ із Вапнярки» Євграфові Сідалковському.

Цей дотепний твір відомого в Україні і поза її межами письменника-перчанина Олега Чорногуза побачив світ у далеких сімдесятих ХХ століття. І мав гучний успіх. Пригоди збитошного і не вельми розбірливого у засобах молодика Євграфа Сідалковського, котрий рушив до столиці у пошуках пригод і ситого життя з рідної станції Вапнярка, припали народу до душі. Бо грішним ділом багато хто пізнавав у ньому як не себе самого, то когось зі своїх родичів чи знайомих. І так було не лише в Україні.

Здавалося б, наскільки доречно ставити скульптури сатиричним літературним героям, коли у нас на сході точиться війна і гинуть люди?

На це дав чудову відповідь сам автор, який нагадав слова давніх мудреців про те, що світ вижив тому, що сміявся. Бо сміх зцілює, просвітлює, додає жаги жити і робить людину сильною, як ніщо інше на світі.

На відкриття монумента за підтримки газети «Сільські вісті» прибули й творчі працівники «Веселої світлиці» та славного журналу «Перець. Весела республіка».

Веселий столичний десант нагадав вапнярцям про те, що добродії Юрій Цеков, директор видавництва «Толока», і Василь Сподаренко, головний редактор газети «Сільські вісті», відродили невмирущий український журнал сатири й гумору, головним художником-карикатуристом якого майже 40 років був їхній земляк — заслужений художник України Валерій Зелінський.

27 творцям цього культурно-скульптурного явища в житті не тільки Вапнярки, а й усієї України перчани вручили чудові Вищі Грамоти Великої Громади «Веселої Республіки Перець».

Тож письменницька мрія Олега Чорногуза і численних шанувальників його таланту збулася. Знаменно, що збулася вона саме напередодні Нового року, коли мрії частенько, кажуть, стають дійсністю.