Броколі — найкорисніша з капуст СЬОГОДНІ цей вид капусти не такий уже й екзот. Якось від одного дядька-жартуна, що носить нехитрий товар електричками, випало почути: «Американки броколі полюбляють, то у них груди ростуть, а наші — картоплю, то у них тільки підвал росте». Як мовиться, в кожному жарті є частка жарту. Засоби масової інформації останніми роками рясніють інформацією про те, яка ця капуста корисна для здоров’я, просто джерело полівітамінів. Американці справді схиблені на цьому овочі. А тим, хто страждає від подагри, сечокам’яної хвороби, він просто необхідний. Броколі, уродженка Середземномор’я, дуже добре прижилася в нашій кліматичній зоні. Вона не вельми примхлива у вирощуванні — з нею не стільки клопоту, як, наприклад, із цвітною капустою. Броколі надзвичайно смачна. Головне вчасно зібрати врожай, не чекаючи, поки почнеться цвітіння, інакше капуста грубішає. У нас культивуються в основному два види цього овочу. Один — це суцвіття з округлою головкою, яку називають Калабрезі. Головки бувають зеленими, інколи — білими або фіолетовими. Інший вид — рослина з чималою кількістю стебел із невеликими суцвіттями, які нагадують хрустку спаржу. Втім, вирощування броколі різних видів нічим принципово не різниться. Що має найбільше значення при вирощуванні броколі? Насамперед — температура, яка повинна коливатися в межах від 16 до 25ОС, вологість вище середнього показника як для повітря, так і для ґрунту. Рослини, що пішли в ріст, легко переносять приморозки до мінус 10ОС, отже, в нас на городах цю культуру можна починати вирощувати у травні, а останній урожай збирати напередодні зими. Пізні сорти утворюють бічні суцвіття, які виростають після зрізання центральної головки. З такої рослини урожай можна знімати тривалий час. Є ще одна перевага — вирощувати броколі можна і розсадним способом, і насінням. У травні насіння висівають у відкритий ґрунт. Для посадки бажано вибрати сонячне місце. Ґрунт броколі полюбляє родючий і добре удобрений органікою. Грядка може бути після гороху, квасолі, гарбузових культур. Можна садити разом з морквою, буряками, цибулею і салатом. На розсаду сіють у середині березня. Поживна суміш має складатись із землі, торфу, піску і перегною в рівних частинах. Через 40-45 днів розсаду переносять у ґрунт. Точний час висадження — поява 5-6 листочків. Між рядами треба витримувати відстань 55-65 см, а між рослинами в ряду — близько 40 см. Розсаджують броколі по лунках, в які заздалегідь вносять 10 г мінеральних добрив і півсклянки попелу, які перемішують із ґрунтом. Розсаду поливають і ущільнюють лунки. Не можна висаджувати броколі в пухку землю, вона повинна бути утоптаною. Ця культура любить підживлення, прополювання і поливи. Через півтора тижня розсаду підживлюють розчином коров’яку з розрахунку 1:10. Доречним буде підживлення після тривалих дощів. Відтак ґрунт розпушують, а рослини підгортають. На відміну від інших видів капусти броколі набагато краще долає хвороби і шкідників. У літню пору під час льоту метеликів насадження варто накрити лутрасилом, який захистить рослини від капустяного білана. Поблизу грядки з броколі слід уникати насаджень хрестоцвітих культур. |