П’ятниця, 12 січня 2018 року № 3 (19550)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19550/print.php?n=37792

Сіємо на папір

НАЙДОЦІЛЬНІШЕ на паперову стрічку сіяти дрібне насіння — петрушки, моркви. Такий агрозахід є запорукою рівномірних сходів, що посприяє високому врожаю стандартних за розміром коренеплодів. Усі господині знають, наскільки трудомістким та марудним є процес проривання моркви. Спочатку на стадії трьох листочків, потім — коли коренеплоди починають збільшуватись у розмірі. Щоб сіяти на паперові смужки, існує лише одна вимога — насіння повинно бути доброякісним, тобто мати високу схожість.

Цю роботу виконують у домашніх умовах задовго до початку посівної, що заощадить чимало часу навесні. До того ж її можуть робити навіть люди, які ні сіяти, ні проріджувати сходи не в змозі.

На папір наносять вузьку смужку клейстеру, звареного з пшеничного борошна чи картопляного крохмалю. Швидко, поки клейстер не висохнув, на цих липких смужках через певні проміжки з допомогою сірника розкладають насіння.

Оскільки відстань між рослинами в рядках після проріджування у моркви і петрушки становить 4-5 см, то, розкладаючи насіння на папір, його можна загустити, тобто наклеїти через 1,5 см, щоб улітку при першому проріджуванні посівів просто повисмикувати рослини через одну, зібравши, таким чином, ранню продукцію, а при другому проріджуванні вже остаточно визначити густоту рослин у рядку.

Однак дуже густо розміщувати насіння на стрічці недоцільно: під час проривання пошкоджуються сусідні рослини, та й важка ця робота. Крім того, після проріджування морква дуже швидко пошкоджується морквяною мухою, яка саме в цей час шукає оголені коренеплоди.

Стрічкам із наклеєними насінинами дають просохнути, згортають у пухкий рулончик і зав’язують ниткою. Зберігати до сівби їх потрібно в сухому приміщенні, недоступному для гризунів.