Архів
П’ятниця,
12 січня 2018 року

№ 3 (19550)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Броколі — найкорисніша з капуст

СЬОГОДНІ цей вид капусти не такий уже й екзот. Якось від одного дядька-жартуна, що носить нехитрий товар електричками, випало почути: «Американки броколі полюбляють, то у них груди ростуть, а наші — картоплю, то у них тільки підвал росте». Як мовиться, в кожному жарті є частка жарту. Засоби масової інформації останніми роками рясніють інформацією про те, яка ця капуста корисна для здоров’я, просто джерело полівітамінів. Американці справді схиблені на цьому овочі. А тим, хто страждає від подагри, сечокам’яної хвороби, він просто необхідний.

Броколі, уродженка Середземномор’я, дуже добре прижилася в нашій кліматичній зоні. Вона не вельми примхлива у вирощуванні — з нею не стільки клопоту, як, наприклад, із цвітною капустою.

Броколі надзвичайно смачна. Головне вчасно зібрати врожай, не чекаючи, поки почнеться цвітіння, інакше капуста грубішає.

У нас культивуються в основному два види цього овочу. Один — це суцвіття з округлою головкою, яку називають Калабрезі. Головки бувають зеленими, інколи — білими або фіолетовими. Інший вид — рослина з чималою кількістю стебел із невеликими суцвіттями, які нагадують хрустку спаржу. Втім, вирощування броколі різних видів нічим принципово не різниться.

Що має найбільше значення при вирощуванні броколі? Насамперед — температура, яка повинна коливатися в межах від 16 до 25ОС, вологість вище середнього показника як для повітря, так і для ґрунту. Рослини, що пішли в ріст, легко переносять приморозки до мінус 10ОС, отже, в нас на городах цю культуру можна починати вирощувати у травні, а останній урожай збирати напередодні зими. Пізні сорти утворюють бічні суцвіття, які виростають після зрізання центральної головки. З такої рослини урожай можна знімати тривалий час.

Є ще одна перевага — вирощувати броколі можна і розсадним способом, і насінням. У травні насіння висівають у відкритий ґрунт. Для посадки бажано вибрати сонячне місце. Ґрунт броколі полюбляє родючий і добре удобрений органікою. Грядка може бути після гороху, квасолі, гарбузових культур. Можна садити разом з морквою, буряками, цибулею і салатом.

На розсаду сіють у середині березня. Поживна суміш має складатись із землі, торфу, піску і перегною в рівних частинах. Через 40-45 днів розсаду переносять у ґрунт. Точний час висадження — поява 5-6 листочків. Між рядами треба витримувати відстань 55-65 см, а між рослинами в ряду — близько 40 см.

Розсаджують броколі по лунках, в які заздалегідь вносять 10 г мінеральних добрив і півсклянки попелу, які перемішують із ґрунтом. Розсаду поливають і ущільнюють лунки. Не можна висаджувати броколі в пухку землю, вона повинна бути утоптаною.

Ця культура любить підживлення, прополювання і поливи. Через півтора тижня розсаду підживлюють розчином коров’яку з розрахунку 1:10. Доречним буде підживлення після тривалих дощів. Відтак ґрунт розпушують, а рослини підгортають.

На відміну від інших видів капусти броколі набагато краще долає хвороби і шкідників. У літню пору під час льоту метеликів насадження варто накрити лутрасилом, який захистить рослини від капустяного білана.

Поблизу грядки з броколі слід уникати насаджень хрестоцвітих культур.

Версія для друку          До списку статтей

СТІЛЬКИ всього нині пропонують магазини для городників, що очі розбігаються. Продаються і стимулятори росту. Деякі з них обіцяють підвищення врожаю на двадцять і вище процентів. Не вірте безсовісній брехні. А от збільшенню процентів на десять-п’ятнадцять грамотне застосування стимулятора посприяє. Спробуємо розібратися у цій темі в одному з матеріалів майбутнього куточка.

Як обігріти кролицю-маму в холоди, адже власники особливо цінних порід підлаштовують спарювання тварин так, щоб окріл відбувався саме в зимовий період? А приплід має бути в теплі. Отже, як зробити благополучною перезимівлю вуханів?

Що ми знаємо про фосфорні добрива — заголовок статті говорить сам за себе. Мета — «підкувати» городника теорією щодо того, чому фосфор такий важливий для рослин, які бувають види цих добрив, як їх вносити та чи потрібно робити це щороку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове