Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Перезавантаження повноважень

БОЛГАРІЯ вперше після вступу в ЄС розпочала шестимісячне головування у Раді Європи.

Докладніше...
Газ, наркотики та обурення молоді

В ІРАНІ спалахнули масштабні антиурядові протести.

Докладніше...
Підраховують збитки

ІСПАНІЯ. Економічне зростання в Каталонії сповільнилося.

Докладніше...
За життя себе увіковічить

ІЗРАЇЛЬ. В Єрусалимі біля Стіни плачу з’явиться станція імені… Дональда Трампа.

Докладніше...
Податки вже не екзотика

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ уперше запровадили ПДВ.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Довкілля

Проекти і реальність

Олена БЕГМА.

Від нового року в Україні набувають чинності поправки до Закону «Про відходи», які прописують нові правила поводження з ними. Головне з них: українці повинні почати сортувати сміття за видами — на скло, пластик, папір, брухт і органічні відходи.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ за дотримання цих вимог покладено на органи місцевого самоврядування. Але не треба бути експертом у цій царині, щоби стверджувати: менш як за місяць одночасно по всій країні практично неможливо запровадити цю новацію. Надто у невеликих містечках, селищах і селах, де найчастіше відсутні потужності утилізації відсортованого непотребу. Немає не те що сміттєвозів, а й навіть відповідно маркованих сміттєбаків. Так, за даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, сьогодні роздільно збирають сміття лише 575 населених пунктів, яких у країні тисячі. До того ж на всю Україну зараз працюють 22 сміттєсортувальні лінії, один сміттєспалювальний завод і три сміттєспалювальні установки. Оце й усе.

Але проблема не тільки в цьому. Часом і самі люди ментально не готові до збирання сміття по-новому. Не хочуть обтяжувати себе таким дріб’язковим і брудним заняттям. Бо не мають стимулу. Щоб виправити ситуацію, жителів спробують якось зацікавити. Приміром, обіцяють підняти закупівельну ціну на макулатуру, склобій тощо. Україною курсуватимуть мобільні пункти прийому вторсировини. У супермаркетах з’являться фандомати — автомати для приймання тари з-під напоїв. Вони видаватимуть квитанцію на певну суму, яку можна буде отоварити продуктами у цій же крамниці… Але це поки що тільки обіцянки чиновників, красиві проекти. Реальність набагато песимістичніша.

Тим часом, за різними даними, в Україні 4-7% території завалено побутовим непотребом. Тільки офіційні полігони «поховали» його приблизно на 43 тисячах квадратних кілометрів. Тоді як щонайменше 40% усього цього нічийного добра, за словами екологів, могло бути перероблене і послужити людям.

Як відомо, у Європі проблема сортування й утилізації сміття вже давно вирішена. Середній показник його утилізації на теренах ЄС наближається до 70, а захоронення на полігонах — до 5%. Там дуже суворі природоохоронні закони і відповідальність за їх порушення. До того ж велика дієвість служб, які слідкують за дотриманням законодавства.

Україні до такого рівня життя в цілому ой як далеко. Національна стратегія поводження з відходами, ухвалена урядом на виконання директив ЄС, передбачає зниження рівня захоронення побутових відходів із 95 до 30%. А загальні обсяги відходів для захоронення мають бути зменшені з 50 до 35%. Крім того, документ передбачає до 2030 року впровадження роздільного збирання сміття у 5 тис. населених пунктів та відкриття 250 центрів зі збирання відходів.

Такі мають бути перші кроки України у цьому напрямку. Однак навіть ці оптимістичні цифри дають чітко зрозуміти: найближчим часом видимих і глобальних змін, на жаль, не відбудеться. І певною мірою — й через ментальність суспільства.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ще боїв вистачить
Читати
Криза інституту сім’ї
Читати
На яку зарплату можна жити
Читати
Бідних не видно
Читати
Здали «пальчики»
Читати
Вірусна резервація
Читати
Здорожчає преса?
Читати
Не натиснеш — не заворушаться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове