П’ятниця, 29 грудня 2017 року № 102 (19547)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19547/print.php?n=37695

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Абрикос звичайний

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

Почнемо з інтригуючої новини. Віднедавна в ботанічній систематиці зник рід абрикос, і тепер відома всім рослина відноситься до слив. Так що не дивуйтесь, коли почуєте назву «слива вірменська». Однак ми вестимемо мову про відомий усім абрикос звичайний, що досить часто зустрічається в садках біля будинків та у полезахисних лісосмугах.

НАЙВІДОМІШИМ лікувальним продуктом абрикосів є плід традиційно жовтуватого кольору за рахунок бета-каротину, а також новітні сорти з фіолетовим, червоним і комбінованим забарвленням шкірки. Плід абрикоса містить значну кількість цукру, лимонну, яблучну і саліцилову кислоти, калій, фосфор, йод, срібло, залізо, магній, флавоноїди, пектини, вітаміни А, В1, В2, В6, В17, С, Е, Н,Р.

Лікувальне застосування абрикосів досить широке: це покращання кровотворення при анемії і зменшення артеріального тиску, поліпшення пам’яті і підвищення працездатності мозку, регулювання роботи серцевого м’яза у разі серцевої недостатності і сечогінні властивості при захворюванні нирок. Ці плоди є чудовим регулятором діяльності шлунка.

В народній медицині та й у звичайному харчуванні використовують свіжі плоди, сік та сушені абрикоси. Серед останніх розрізняють курагу — висушені половинки без кісточки, урюк — висушені цілі плоди з кісточкою та кайса — висушений цілий абрикос, але без кісточки всередині. Іноді ці сухофрукти умовно поділяють на солодощі (курага і кайса готуються вручну людиною) та основу лікувальних препаратів — урюк, що зневоднюється і підсихає на дереві. З лікувальною метою рекомендують уживати ядра кісточок (насіння), але доза індивідуальна, до десяти штук на добу можна приймати без консультацій із лікарем.

У домашніх умовах плоди висушують в електросушарках чи комбіновано 3-4 дні на сонці, затим у притінених місцях. Для збереження кольору їх обробляють розчином лимонної кислоти. Можливе заморожування плодів.

Гіпертонія. По 100 мл свіжого соку пити тричі на день за 30-40 хвилин до їди. Можна замінити 0,5 кг свіжих плодів. А загалом норму прийому регулюють індивідуально за самопочуттям.

Дисбактеріоз. Склянка соку на день, бажано двома порціями зранку і в другій половині дня.

Сечогінний засіб. Прийом до 0,5 літра протягом дня частинами через кожні дві години. Можна замінити такою ж кількістю свіжих плодів.

Серцево-судинні захворювання. Регулярно раз на тиждень влаштовувати абрикосову дієту, споживаючи 100-120 г кураги тричі протягом дня. Можна додавати мед. Готують і чай із додаванням ядра абрикосового насіння.

Анемія. Необхідно щоденно з’їдати по 100 грамів абрикосів чи випивати відповідну кількість соку.

Аритмія. Кілограм лимонів пропустити через м’ясорубку, додати перемелені в кавомолці 50 ядер абрикосів, перемішати. Залити кілограмом меду і ще раз перемішати. Приймати по одній столовій ложці зранку і ввечері. Абрикосові ядра можна замінити посіченою курагою чи кайсою. Як пробний варіант, готують таку суміш, виходячи зі 100-250 грамів лимонів і відповідної маси меду.

Онкологічні проблеми. В таких випадках радять вживати по одній-півтори абрикосові кісточки (ядра) на кілограм ваги. З урахуванням того, що в них містяться деякі отруйні сполуки, в тому числі синильна кислота, варто обов’язково порадитися з лікарем.

Для активізації діяльності головного мозку приймати тричі на день по 100 г розпареної кураги. Можна залити 300 грамів цього продукту окропом, настояти три-чотири години і запивати курагу рідиною під час прийому. При інсульті та в інших випадках для покращання кровообігу головного мозку столову ложку кори абрикоса заливають склянкою окропу, запарюють на 3-4 години і приймають по столовій ложці тричі на день.

Загальнозміцнювальний засіб. Щоденно з’їдати по 150 грамів свіжих абрикосів чи по 80-100 грамів сушених.

Запалення верхніх дихальних шляхів. 20 грамів висушених і перемелених ядер кісточок абрикосів подрібнити на кавомолці і приймати по чайній ложці тричі на день, запиваючи рідиною.

Сонячні опіки та інші подразнення шкіри. Половинки стиглих плодів прикласти до уражених місць або протерти соком.

Протипоказання. Не рекомендують абрикоси у будь-якому вигляді для хворих діабетом, зниженні функцій щитоподібної залози, гепатиті. Прийом ядер із насіння потрібно обмежити 20 грамами на день.