Середа, 27 грудня 2017 року № 101 (19546)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19546/print.php?n=37679

  • Агроперспектива

Делікатес під ногами

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

БІЛЬШІСТЬ із нас упевнена, що трюфелі — це заморський делікатес. А от і ні. Виявляється, в Україні є трюфельні плантації, й вітчизняні гурмани можуть дозволяти собі вишукані страви з додаванням «золотого» гриба. Просто не всі грибники знають, який він, отой трюфель. Та й відшукати його непросто.

Фермер із Вінниччини Олександр Джига, мабуть, єдиний в Україні вирощує трюфелі. Більше того, закликає відроджувати стародавні рецепти з трюфелями і стверджує, що колись саме Україна була чи не найбільшим постачальником цієї продукції до Франції.

— Ми навіть не здогадуємось, які скарби ростуть у нас під ногами, — стверджує Олександр. — Чорний, оленячий, червоний та білий трюфелі можна знайти мало не в кожному лісі. Навіть узимку. Ці гриби ростуть у корінні дерев. А ще їхня особливість у тому, що на них «поселяється» стародавній, відомий у китайській медицині гриб кордицепс. Він коштує від 10 тисяч доларів!

Вінницький фермер вирощує трюфелі у дубовому лісі. Вaртість виробництвa не з дешевих і потребує знaчних зaтрaт чaсу, але бізнес прибутковий.

— Я хочу популяризувати цей делікатес, — каже фермер. — Зараз співпрацюємо з італійцями та іспанцями. Хто хоче знайти плантації на Вінниччині, може звертатися до мене — я допоможу їх виявити. До речі, давніх трюфельних плантацій на Вінниччині чимало. Гриби невибагливі й добре ростуть у корінні горіха.