П’ятниця, 22 грудня 2017 року № 100 (19545)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19545/print.php?n=37642

Харчова міль

ЦЕ НАДЗВИЧАЙНО шкідлива комаха, яка здатна добряче попсувати продукти.

Розрізняти харчову міль і платтяну просто: перша більша і крила у неї темніші.

Якщо літають метелики, то є і черв’яки, тобто гусінь. Залишається знайти пакетик із крупами, в якому вони точать продукт. Черв’яки обплітають павутиною внутрішні кути шафок і закутків, заляльковуючись у кокони. Тож сліди їхнього існування легко виявити. І якщо знайшли їх в одному пакеті чи банці, то слід перевірити всі запаси: сухофрукти, горіхи, борошно, спеції...

Видаливши бруд із полиць, ретельно вимийте шафки оцтом, борною або лимонною кислотою чи господарським милом. Якнайстаранніше обробіть щілини з допомогою щітки, змоченої в оцті. Через півгодини всі поверхні витріть сухою ганчіркою.

Вимийте всі ємності, в яких були продукти, добре просушіть і лише тоді використовуйте для подальшого зберігання круп тощо.

Як відлякувальний засіб розкладіть на поличках надрізані зубки часнику або шматочки кориці. Допоможуть також мішечки з м’ятою, лавандою, полином, лавровим листом.

І все-таки найкращий спосіб уникнути проблеми — профілактика.

Борошно, крупи та інших сипкі продукти варто зберігати в скляних щільно закритих ємностях. Якщо шкідник і потрапив з магазину в пакеті, то крізь скло виявити його буде набагато легше.

Міль не витримує високих температур, тому, якщо довелося закупити крупи у великій кількості, їх слід прожарити в духовці.

Так само боїться міль і низьких температур: помістіть пакет із крупою або борошном на ніч у морозилку, й не матимете клопоту.