П’ятниця, 22 грудня 2017 року № 100 (19545)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19545/print.php?n=37638

Кізонько, скільки тобі років?

ЯК І ВСІ жуйні тварини, кози мають 32 зуби, у тому числі вісім різців на нижній щелепі і 24 корінних зуби, з яких 12 премолярів (малих корінних зубів) спочатку з’являються молочними, як і різці. Визначення віку в кіз проводять відносно росту, розвитку і заміни різців з молочних на постійні зуби.

До п’ятого-сьомого дня у козеняти прорізаються зачепи і внутрішні середні різці, через 8-14 днів з’являються внутрішні й зовнішні середні, а до 22-25-го дня — окрайки і всі премоляри.

На 3-му місяці прорізаються всі моляри (корінні зуби). З 3-го по 9-й місяць точне визначення віку в кіз утруднено. Приблизно з 15-16 місяців починається заміна молочних різців на постійні. Так, в один рік і три місяці випадають молочні зачепи, а в півтора року з’являються постійні. У віці близько року і дев’яти місяців випадають молочні внутрішні середні, і до двох років вони замінюються на постійні. У два роки три місяці випадають зовнішні середні, й до 2,5 року замість них виростають постійні зуби.

До трьох років випадають молочні окрайки, які замінюються постійними до трьох років і трьох місяців. До чотирьох років окрайки ще повністю не розвинулись, і тому їхня поверхня не вирівняна з рештою зубів. З чотирьох до шести років між віночками зубів через стирання зачепів і розбіжності міжщелепного зрощення утворюється так званий «ластівчин хвіст». На сьомому році життя різці виступають із щелепи всього на 3-4 мм.