П’ятниця, 22 грудня 2017 року № 100 (19545)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19545/print.php?n=37631

  • Запитання — відповідь

Коли починається старість

«У календарі ООН є День людей похилого віку. Про кого саме мова? Ми з сусідкою вже пенсіонерки, але старими себе ще не вважаємо…»

Галина Тет-к, Житомирська область.

 

ЗГІДНО з класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, укладені такі вікові періоди: до 15 — дитинство, 16-24 — юність, 25-44 — молодий вік, 45-59 — середній, 60-74 — похилий, 75-89 — старечий (оце, власне, і є старість), за 90 — довгожителі.

Проте у нашому суспільстві в соціальному сенсі люди старіють раніше. Часом вихід на пенсію провокує сильний стрес і сприймається чоловіками і жінками мало не як викидання «за борт життя». Звичайно, багато в чому це пов’язано з економічним становищем у країні й малим розміром пенсій. А також цінами на продукти, промислові товари та послуги.

Тим часом психологи кажуть, що вік — поняття умовне. Відчуває себе людина молодою або старою, радше залежить від стану її душі, а не запису в паспорті. Тож людина стає старою тоді, коли починає сама себе такою вважати. Головне не слухати тих, хто каже: «У вашому віці уже не зробиш...» або «це для молодих, не для старих». Думки про те, що «мені вже за…», якраз і додають віку. До речі, люди, відкриті для всього нового, які вміють радіти життю, повільніше старіють і довго зберігають ясність розуму. Це доведено.

Олена БЕГМА.