Архів
П’ятниця,
22 грудня 2017 року

№ 100 (19545)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Кізонько, скільки тобі років?

ЯК І ВСІ жуйні тварини, кози мають 32 зуби, у тому числі вісім різців на нижній щелепі і 24 корінних зуби, з яких 12 премолярів (малих корінних зубів) спочатку з’являються молочними, як і різці. Визначення віку в кіз проводять відносно росту, розвитку і заміни різців з молочних на постійні зуби.

До п’ятого-сьомого дня у козеняти прорізаються зачепи і внутрішні середні різці, через 8-14 днів з’являються внутрішні й зовнішні середні, а до 22-25-го дня — окрайки і всі премоляри.

На 3-му місяці прорізаються всі моляри (корінні зуби). З 3-го по 9-й місяць точне визначення віку в кіз утруднено. Приблизно з 15-16 місяців починається заміна молочних різців на постійні. Так, в один рік і три місяці випадають молочні зачепи, а в півтора року з’являються постійні. У віці близько року і дев’яти місяців випадають молочні внутрішні середні, і до двох років вони замінюються на постійні. У два роки три місяці випадають зовнішні середні, й до 2,5 року замість них виростають постійні зуби.

До трьох років випадають молочні окрайки, які замінюються постійними до трьох років і трьох місяців. До чотирьох років окрайки ще повністю не розвинулись, і тому їхня поверхня не вирівняна з рештою зубів. З чотирьох до шести років між віночками зубів через стирання зачепів і розбіжності міжщелепного зрощення утворюється так званий «ластівчин хвіст». На сьомому році життя різці виступають із щелепи всього на 3-4 мм.

Версія для друку          До списку статтей

ЗИМА наступає, і все живе в господарстві тулиться у найзатишніших куточках хліва, намагається зігрітись. Але ж, бува, не вбереже хазяїн свою живність від морозу через те, що сарай вчасно не утеплив, або під час вигулу дув сильний вітер, який у поєднанні з лютим холодом спричиняє сильне обмороження. Головне не «проморгати» це, вчасно помітити тривожні ознаки на шкірі тварини. Власне, обмороження в худоби та птиці подібне до людського, і помилки в наданні першої допомоги можуть траплятись такі само. Тож порадимо, що робити за першого ступеня обмороження і сильніших, коли вже утворилися пухирці. Зволікати не можна, щоб гангрена не погубила тварину.

«В очі дивляться канни...» Пам’ятаєте безсмертні рядки з пісні Дмитра Луценка — гімну Києва? Раніше ці квіти були міською візитівкою, а нині їх можна побачити і в селах. Утім, це ще новинка, і чимало жінок хотіли б знати, як їх садити та доглядати. Справді, височенні червоні канни обабіч, скажімо, ганку можуть стати гордістю господарів. Отже, розповімо про цей чудовий багаторічник.

Ну, і, звісно, напередодні Різдва не оминемо увагою святковий стіл.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове