Вівторок, 19 грудня 2017 року № 99 (19544)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19544/print.php?n=37616

  • Календар

Творець модерної драми

Григір РУДЬ.

ВИПОВНИЛОСЯ 125 років від дня народження Миколи Гуровича Куліша (6 [18] грудня 1892-го, Чаплинка, Дніпровський повіт, Таврійська губернія, Російська імперія — 3 листопада 1937-го, урочище Сандармох, Карельська АРСР, РРФСР).

Український письменник, режисер, драматург, громадський діяч, газетяр і редактор, діяч української освіти, педагог… Він став драматургом, творчість якого відкрила нові напрями у розвитку світового драматичного мистецтва XX і XXI століть, т. зв. модерної драми, яка ввібрала в себе кілька літературних течій (неоромантизм, символізм, експресіонізм).

У 1934 році сталінський режим звинуватив Миколу Куліша в буржуазному націоналізмі, а віддані йому служителі Феміди присудили українського Шекспіра, хворого на туберкульоз, до 10 років ув’язнення на Соловках. Строку покарання він не відбув: у період із 27 жовтня по 3 листопада 1937 р. його розстріляли в урочищі Сандармох.

Останньою п’єсою із Кулішевої трилогії про тодішнє українське село (до трилогії входили також твори «97» і «Комуна в степах») стала драма «Прощай, село».

Це, власне, був останній твір відомого драматурга, написання якого він завершив у лютому 1933-го, а опублікований наступного року, але вже за іншою назвою — «Поворот Марка», позаяк у назві «Прощай, село», зазначають історики літератури, цензори побачили мало не знищення українського села під час примусової колективізації та штучного голоду 1932-1933 років.

Із цих та інших причин п’єса «Прощай, село» майже не показувалась на сценах тодішніх театрів. Єдина з відомих прем’єр того часу — вистава Київського Польського театру (постановка Л. Шклярського, художник Б. Вейсман, композитор І. Ройзентур, 1933 рік).

«Так за іронією долі гостросучасний твір про українське село виходив тоді до глядача в одязі польського слова», — зауважила дослідниця життя і творчості Миколи Куліша Н. Кузякіна.

Прикро, що Херсонський академічний музично-драматичний театр, котрому ще за радянських часів присвоїли ім’я М. Куліша, майже відмовився від вистав за п’єсами свого знаменитого земляка. Мова не лише про драму «Прощай, село».