Архів
Вівторок,
19 грудня 2017 року

№ 99 (19544)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Календар

Творець модерної драми

Григір РУДЬ.

ВИПОВНИЛОСЯ 125 років від дня народження Миколи Гуровича Куліша (6 [18] грудня 1892-го, Чаплинка, Дніпровський повіт, Таврійська губернія, Російська імперія — 3 листопада 1937-го, урочище Сандармох, Карельська АРСР, РРФСР).

Український письменник, режисер, драматург, громадський діяч, газетяр і редактор, діяч української освіти, педагог… Він став драматургом, творчість якого відкрила нові напрями у розвитку світового драматичного мистецтва XX і XXI століть, т. зв. модерної драми, яка ввібрала в себе кілька літературних течій (неоромантизм, символізм, експресіонізм).

У 1934 році сталінський режим звинуватив Миколу Куліша в буржуазному націоналізмі, а віддані йому служителі Феміди присудили українського Шекспіра, хворого на туберкульоз, до 10 років ув’язнення на Соловках. Строку покарання він не відбув: у період із 27 жовтня по 3 листопада 1937 р. його розстріляли в урочищі Сандармох.

Останньою п’єсою із Кулішевої трилогії про тодішнє українське село (до трилогії входили також твори «97» і «Комуна в степах») стала драма «Прощай, село».

Це, власне, був останній твір відомого драматурга, написання якого він завершив у лютому 1933-го, а опублікований наступного року, але вже за іншою назвою — «Поворот Марка», позаяк у назві «Прощай, село», зазначають історики літератури, цензори побачили мало не знищення українського села під час примусової колективізації та штучного голоду 1932-1933 років.

Із цих та інших причин п’єса «Прощай, село» майже не показувалась на сценах тодішніх театрів. Єдина з відомих прем’єр того часу — вистава Київського Польського театру (постановка Л. Шклярського, художник Б. Вейсман, композитор І. Ройзентур, 1933 рік).

«Так за іронією долі гостросучасний твір про українське село виходив тоді до глядача в одязі польського слова», — зауважила дослідниця життя і творчості Миколи Куліша Н. Кузякіна.

Прикро, що Херсонський академічний музично-драматичний театр, котрому ще за радянських часів присвоїли ім’я М. Куліша, майже відмовився від вистав за п’єсами свого знаменитого земляка. Мова не лише про драму «Прощай, село».

Версія для друку          До списку статтей

Iз джерела мудрості

Олександр ОЛЕСЬ,

український прозаїк і поет.

«Мова — це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова — це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків, мова — це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня, інтелектуальна і мислительська діяльність народу».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове