Вівторок, 12 грудня 2017 року № 97 (19542)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19542/print.php?n=37532

  • Освіта

Батьків каратимуть за прогул

Олена БЕГМА.

У кого в сім’ї підростає школяр, знають: рідко обходиться, щоб за цілий навчальний рік син або дочка не пропустили жодного дня занять. Трапляється, учень захворіє. Сімейні обставини по-різному складаються. А буває, дитина без відома батьків прогулює.

ІЗ НИНІШНЬОГО навчального року в школах значно посуворішали правила щодо відвідуваності занять. Не всі батьки були готові до таких новацій МОН — посипалися скарги…

Зокрема, ось якого листа отримала редакція від Тетяни Шевчук із Полтавщини: «Упродовж перших двох місяців навчального року син-шестикласник двічі хворів на ГРВЗ. Перший раз лікаря викликала, другий — ні, бо перебіг хвороби був досить легкий. Та коли після цього пішов на уроки, у школі почалися неприємності. Класний керівник моє усне пояснення не прийняла, стала вимагати довідку від лікаря. Якщо ми до нього не зверталися, то як можна отримати документ? Я пішла до директора, а той підтримав класного керівника. Більше того, дорікнув, що син погано навчається і пригрозив, що мене... оштрафують. Хіба таке можливо?».

Мати турбується про дитину, бажає їй добра. То чому педагоги висувають подібні претензії? Напрошується думка, що класний керівник із якоїсь причини присікується до хлопця. Утім… Виявляється, як повідомили у Міністерстві освіти і науки України, нинішнього навчального року набули чинності нові правила щодо шкільного порядку, затверджені спеціальною урядовою постановою. Якщо учень не ходить до школи впродовж десяти днiв поспiль iз не вiдомих педагогам причин, адміністрація повинна невiдкладно повiдомити про це вiдповiдний територiальний орган Нацiональної полiцiї та службу у справах дiтей. Такi правила поширюються на всi школи України і регламентуються постановою Кабiнету мiнiстрiв №684 «Про затвердження Порядку облiку дiтей шкiльного вiку та учнiв» (пункт 13), що набула чинностi 13 вересня цього року.

Водночас документом передбачена відповідальність батьків за порушення цих правил. Їх можуть оштрафувати або навіть тимчасово позбавити права опіки над дитиною. Такими повноваженнями наділено службу у справах дітей. Якщо учень безпричинно не ходить до школи, то інспектор служби навiдується до батькiв i проводить з ними роз’яснювальну роботу. Коли це не допомагає, то наступного разу батькiв уже можуть притягнути до адмiнiстративної вiдповiдальностi — за ухиляння вiд обов’язків із виховання дитини. Сума штрафу, щоправда, невелика — кiлькадесят гривень. Якщо й це не допоможе, їх можуть позбавити батькiвських прав. Насамперед ідеться про неблагополучні сiм’ї.

Проте оштрафувати можуть і турботливих батьків, які інколи не вважають за потрібне своєчасно повідомити школу про недугу дитини чи іншу сімейну обставину, через яку вона перестала відвідувати заняття. Бо в такому разі батько чи мати повиннi вчасно надати письмове пояснення, вказавши причину вiдсутностi учня. Зазвичай батьки заздалегідь телефонують класному керiвниковi й кажуть, що дитини такого-то дня не буде, а пiзнiше пишуть пояснювальну записку. Або ж приносять довідку від лікаря.

І наостанок про те, чи можуть відрахувати учня зі школи за прогули? У жодному разi, роз’яснюють у МОН. Адже завдання середніх навчальних закладів — охопити освiтою всiх учнiв. Так само, як ніхто не має права відрахувати дитину зі школи за неуспішність.

До речі, в інших країнах теж існує проблема шкільних прогулів, із якою освітяни намагаються боротись. Показовий щодо цього приклад Німеччини. Там теж існують штрафи: якщо, наприклад, пiсля канiкул дитина вчасно не повернулася на навчання без вагомої причини. Окрім цього, в атестаті, який дiти отримують пiсля закiнчення школи, разом із оцінками успішності обов’язково вказують ще й і кiлькiсть пропущених навчальних днiв. Це один iз дiєвих адмiнiстративних методiв. Бо коли випускник вступатиме до вищого чи професiйного навчального закладу, його дирекцiя обов’язково зверне увагу на число пропущених уроків. Якщо їх багато, це може дуже зашкодити абiтурiєнтовi.