Вівторок, 28 листопада 2017 року № 93 (19538)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19538/print.php?n=37415

  • Забуттю не підлягає

Данина пам’яті

Євген Цимбалюк.

Рівненська область.

У місті Волноваха Донецької області будується храм Святого Миколая — як данина світлій пам’яті загиблих тут 22 травня 2014 року бійців 51-ї окремої механізованої бригади. Усі вони були родом із волинської землі.

НАРАЗІ храм, котрий зводиться на пожертви жителів Волині, піднявся на підкупольну висоту. Щоб будівництво не зупинилось, у Луцьку вкотре провели благодійний аукціон, на якому були виставлені на продаж десятки цікавих і унікальних речей.

Приміром, журналіст Олександр Шустерук з міста Острог Рівненської області вділив для аукціону зі своєї колекції старовинні монети, книжкові реліквії, платівки, випущені в 70-80 роках минулого століття. Одна з них (1980 року випуску) з піснями легендарного тріо Мареничів. Ця платівка була в лоті за №2, її продаж стартував від однієї тисячі гривень, а зрештою один із шанувальників української пісні придбав раритет за 12 тисяч. Інший благодійник в лоті №1 віддав 200 тисяч гривень за «Волинянку» — такі автомобілі колись випускали у Луцьку.

Торги виявилися вдалими. Аби продовжувати зводити храм у Волновасі, виручено 1,3 мільйона гривень. Вдвічі більшою від цієї є загальна сума вже вкладених у храмовий ансамбль коштів.

Нині, як було повідомлено на аукціоні, завершено зведення малих архітектурних форм — дзвіниці, місця для освячення води, каплички та будинку священика, в якому також розташуються гуманітарний центр, працюватиме волонтерський осередок та недільна школа.

Будівельники докладатимуть зусиль, аби до дня Святого Миколая, на честь якого названо храм, були встановлені і куполи, і хрести. Відкриття ж храмового комплексу заплановане на 22 травня 2018 року в річницю пам’яті про полеглих бійців 51-ї ОМБ.