Вівторок, 28 листопада 2017 року № 93 (19538)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19538/print.php?n=37409

  • З приводу

Знайшли цапа- відбувайла

Олена Горбунь.

Вінницька область.

Тільки-но у Вінниці відбулась акція, метою котрої було нагадати владі, що час дати відповідь на запитання, хто винен у вибухах артилерійських складів у Калинівці, як влада почала активно звітувати.

СПОЧАТКУ в інтерв’ю місцевому виданню голова обласної адміністрації Валерій Коровій заявив про своє тверде переконання, що на складах «однозначно була диверсія». За його інформацією, вибухи почались із бункера, в якому зберігалися снаряди для «градів», а вони «ніколи самі не зірвуться, якщо навіть кинути їх у вогонь».

Та не минуло й тижня після висловлення думки губернатором, як Військова прокуратура України оголосила офіційний висновок. Виявляється, причиною пожежі й вибухів боєприпасів у Калинівці стала службова недбалість. За даними прокуратури, у день, коли почали вибухати боєприпаси, на склади пропустили сторонніх осіб — співробітників приватної компанії — із легкозаймистими речовинами. Люди, що не мали права перебувати на території стратегічного об’єкта, поклали небезпечні предмети у забороненій зоні, де зберігалися боєприпаси до танкових гармат. Через халатність і сталася пожежа.

Безпосереднім винуватцем надзвичайної ситуації слідство вважає начальника режимної служби Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку майора Б. Йому призначили заплатити штраф у сумі 2,5 тисячі гривень.

Нагадаємо, що збиток від пожежі й вибухів у Калинівці вимірюється 800 мільйонами доларів. Зазнали руйнувань кілька тисяч помешкань містечка й прилеглих сіл. А винний (отой самий майор Б.) заплатить… 100 доларів штрафу! Інших винних немає.

Тим часом досі результат од наданих на ліквідацію проблеми 100 млн гривень не вельми помітний. Витрачені на ремонт кошти відшкодували поки що всього 28 родинам. Із придбанням нового житла замість ущент зруйнованого справа ще гірша — куплено всього один будинок. Нова хата придбана за 30 тисяч доларів коштом держави, триває оформлення документів.

Решті постраждалих од розривів снарядів похвалитися нічим — дехто не дочекався ані копійки, тож відновлює житло самотужки з того, що є, або з допомогою волонтерів. «Шифер ми купували за свої гроші. Чеки здали, нам гроші поки що ніхто не вертає. Замовляла б вікна, так не маю більше за що», — бідкається мешканка села Павлівка Любов Гриненко.

Голова Калинівської РДА Володимир Гаврилюк запевняє, що обіцяні Кабміном кошти району вже надані. Однак швидко розподілити їх не можна — це, мовляв, складна бюрократична процедура. Остаточного терміну, коли урядові гроші дійдуть до всіх, хто їх потребує, районна влада назвати не може.