Вівторок, 28 листопада 2017 року № 93 (19538)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19538/print.php?n=37402

  • Неоголошена війна

«Слава Богу, що Україна зайшла...»

Михайло ВЕДМІДЬ.

НАПРИКІНЦІ минулого тижня ситуація в зоні проведення АТО залишалася напруженою. У суботу, 25 листопада, внаслідок ворожих обстрілів та бойових сутичок загинуло двоє українських військовослужбовців, ще четверо дістали поранень. У неділю втрат у лавах ЗСУ не було.

Тим часом у результаті перевороту відбулися зміни керівництва «ЛНР». Так звана «народна рада» задовольнила заяву ватажка бойовиків ОРЛО Ігоря Плотницького про «відставку за власним бажанням» і призначила виконувачем обов’язків Леоніда Пасічника. Раніше він працював в СБУ начальником підрозділу боротьби з контрабандою головного відділу «К» Управління СБУ в Луганській області. «Міністром МГБ» в ОРЛО Пасічник був призначений у жовтні 2014 року. Разом з тим Плотницького призначили уповноваженим від ОРЛО з виконання Мінських угод, оскільки він є одним з підписантів цих угод.

Користуючись спровокованою ними ж самими суспільно-політичною кризою, російські структури ФСБ під виглядом посилення контррозвідувального режиму здійснюють заходи з виявлення місцевих жителів, яких підозрюють у лояльному ставленні до України, або тих, хто виявляв антиросійські погляди. «Крім арештів, складаються списки всіх «неблагодійних», яким направляють повістки про необхідність прибуття до місцевого відділка «МГБ» для співбесіди», — повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Скористалися ситуацією й українські воїни, які під контроль України повернули Травневе і Гладосове, що поблизу Горлівки. Ці села були у так званій сірій зоні. Визволення відбулося без жодного пострілу — у ніч проти 22 листопада заметами і кучугурами штурмовий батальйон просунувся вперед. У Травневому місцеві люди жили тривалий час без світла, води та магазинів. Військові доставили гуманітарну допомогу — хліб, консерви, борошно. Лікаря у Травневому давно вже не бачили, тому військові медики нашвидкуруч розгорнули медпункт. «Перші слова, коли ми сюди зайшли, були: «Слава Богу, що Україна зайшла, де ж ви були раніше?» — цитує бійця із позивним «Маестро» ресурс «Народна правда».

Під час визволення населених пунктів жоден бойовик не постраждав: ворожі підрозділи втекли, як тільки побачили українців. Наші військові не стали стріляти противникові в спину.