П’ятниця, 10 листопада 2017 року № 88 (19533)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19533/print.php?n=37243

  • Новини АПК

А де ж своє?

Олена БЕГМА,

Євген ЦИМБАЛЮК.

ВПРОДОВЖ січня — жовтня поточного року в Україну із країн Євросоюзу істотно — на 60% — зросли поставки сирів (в основному з Польщі, Німеччини і Франції) і свинини (з Німеччини, Голландії та Данії). Водночас, за даними Українського клубу аграрного бізнесу, з Польщі майже втричі більше стали завозити цибулі, а з Італії — вдвічі більше капусти. Як відомо, Китай уже не перший рік годує українців своїм часником. Схоже, нас потроху підсаджують на імпортну дієту. Питається, а куди ж діваються вітчизняні овочі, м’ясо і сири, які раніше так смакували співвітчизникам і були якісні, ще й поцінні? Тепер вони смакують жителям закордоння.

Зворотний бік рентабельності

ЕКСПЕРТИ агроринку оприлюднили список сільськогосподарських культур, на яких вітчизняні фермери останнім часом заробляють хороші гроші. Так, за даними агентства «УкрАгроКонсалт», найрентабельнішими агрокультурами є соняшник, горох і кукурудза. Ефективність від їх реалізації впродовж останніх п’яти років загалом понад 50%. Проте найближчим часом імовірна зміна лідерів. Зокрема, стрімко втрачає позиції соняшник. Основні причини: перевиробництво соняшникової продукції та виснаження ґрунтів. Фермери дедалі частіше сіють льон, горох та інші бобові, котрі сприяють підвищенню родючості земель.

Фундук оселився на Рівненщині

У КРИЧИЛЬСЬКОМУ лісництві ДП «Сарненське лісове господарство» висадили першу на Рівненщині промислову плантацію фундука. Сарненські лісівники придбали саджанці на Львівщині — шість різних сортів. Горіховий урожай вони дадуть через 4-5 років, а вже наступного, зацвівши, стануть хорошим медоносом для бджіл.

Загалом фундук як окультурену форму ліщини розводять у багатьох країнах. Останнім часом ця справа почала набирати популярності в Україні, тепер до неї долучилися й рівненські лісівники.