П’ятниця, 10 листопада 2017 року № 88 (19533)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19533/print.php?n=37239

  • Соціологія

Вітчизняна наука занепадає

Устина ГРЕЧАНЮК.

ЗГІДНО з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» серед працівників наукових установ Дніпра, Києва, Львова, Одеси та Харкова, 64% опитаних заявляють, що ситуація в українській науці погіршується. Про стабільність ситуації говорять лише 23% респондентів, про покращання — всього 8%. Найгірше оцінювали стан справ у вітчизняній науковій галузі доктори наук та ті, хто має стаж роботи в цій царині більш як 20 років.

46% опитаних вчених відзначили погіршення стану справ у науковій установі, в якій вони працюють. 30% заявили про стабільність і тільки 18% — про покращання. У цьому разі частіше за інших про погіршення говорили кандидати наук та ті, у кого науковий стаж понад 10 років.

47% опитаних вважають, що сьогодні найбільше сприяють розвитку науки в Україні окремі вчені, винахідники та спеціалісти. Про науково-дослідницькі установи такої думки 35%, про вищі навчальні заклади — 33%, про Національну академію наук — 28%. Лише 16% респондентів вважають, що розвитку цієї сфери сприяє Міністерство освіти і науки України, стільки ж так думають про громадські об’єднання, фонди, центри розвитку інновацій. По 8% називають бізнес-структури та медіа, що висвітлюють новини науки й інновацій, і лише 4% — загальноосвітні навчальні заклади (школи та гімназії).

52% респондентів вважають, що сьогодні існує запит на розробки українських учених та винахідників від міжнародних корпорацій, 32% мають іншу думку щодо цього. Стосовно вітчизняних бізнес-структур та особливо органів державної влади ситуація цілком протилежна: більше половини вважають, що запиту від цих структур на вітчизняні наукові розробки немає. Третина опитаних із цим не згодна.