П’ятниця, 10 листопада 2017 року № 88 (19533)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19533/print.php?n=37237

  • Неоголошена війна

Обстріляли фільтрувальні станції

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ в зоні проведення АТО залишається вкрай напруженою: ворог не припиняє обстрілювати позиції наших військ, ЗСУ придушують його активність вогнем у відповідь. Внаслідок обстрілів та бойових зіткнень тільки за два дні — 7 і 8 листопада — загинуло четверо наших бійців, ще п’ятеро дістали поранень та бойових травм.

Особливе занепокоєння викликає пошкодження об’єктів інфраструктури, що може призвести до гуманітарної катастрофи в регіоні. Координатор системи ООН з гуманітарних питань в Україні Ніл Вокер зазначив, що доступність чистої води для понад мільйона людей по обидва боки 459-кілометрової лінії розмежування виявилася під загрозою: «Впродовж останніх шести діб Донецька фільтрувальна станція потрапляла під обстріли протягом трьох ночей поспіль. Верхньокальміуська фільтрувальна станція була обстріляна понад 12 разів за одну ніч». Крім того, ООН надзвичайно занепокоєна можливістю викиду хлоргазу, який зберігається на обох фільтрувальних станціях, що загрожує смертельним отруєнням як працівникам станцій, так і жителям навколишніх населених пунктів. Н. Вокер закликав сторони конфлікту до відповідальності.

Відгукнулися на ситуацію й у Держдепартаменті США. Його прес-секретар Хізер Науерт закликала «керовані Росією сили ввести справжній режим припинення вогню і особливо припинити обстріли фільтрувальних станцій, а також відвести важке озброєння на визначену відстань». Звертаючись до України, вона закликала «продемонструвати стриманість і робити все можливе для виконання мінських домовленостей».

Тим часом у «МДБ ДНР» відзначається невдоволення місцевих бойовиків появою у кількох місцях знімальних груп російських та проросійських ЗМІ, перед якими поставлено завдання фіксувати «варварські обстріли» мирного населення Збройними силами України. Як повідомляє координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук, місцеві бойовики розуміють, що така активність пропагандистських медіа може означати, що незабаром командування накаже обстрілювати населені пункти (зокрема й із важкого озброєння) на території, яка контролюється самими окупантами, а це підтримують далеко не всі «ополченці» з числа місцевих жителів.

Поява — вже вкотре! — у Донецьку в масовій кількості листівок проукраїнського змісту очікувано викликала ажіотаж в «органах безпеки ДНР». Куратори із ФСБ РФ, пише Д. Тимчук, заявили про неприпустимість того, аби «українське підпілля почувало себе в Донецьку як удома», а роль «МДБ ДНР» зводилася до «здирання листівок на зупинках громадського транспорту і з дощок оголошень за допомоги поліції».