Архів
П’ятниця,
10 листопада 2017 року

№ 88 (19533)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Довкілля потребує захисту

НІМЕЧЧИНА. У Бонні розпочалася Кліматична конференція ООН.

Докладніше...
Приборкання норовливої

ІСПАНІЯ. Конституційний суд анулював декларацію про незалежність Каталонії.

Докладніше...
Претенденти на булаву

ЧЕХІЯ. Кандидатами на президентські вибори зареєстровано 18 осіб.

Докладніше...
Нові політичні вітри

США посилили санкції проти Куби.

Докладніше...
Де вона, там і скандал

ФРАНЦІЯ. Лідера ультраправих Марін Ле Пен повторно позбавлено депутатської недоторканності.

Докладніше...
Перемога, але не остаточна

СИРІЯ. Армія взяла під контроль останній оплот «ІДІЛ» у країні.

Докладніше...
Для регіональної стабільності

ТИХИЙ ОКЕАН. У західній його частині відбулися наймасштабніші за десятиліття військові маневри.

Докладніше...
Не продихнути

ІНДІЯ. У Делі через смог закрили школи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

I куди приїхали?

Маргарита СИТНИК.

Стартувала медична реформа. Хоча відповідний закон чинності ще не набув, але в лікувальних закладах уже кипить робота з переформатування, а українці активно обговорюють нововведення і думають-гадають, як тепер здійснюватиметься їхнє медичне обслуговування. Міністерство охорони здоров’я, аби зорієнтувати людей, оприлюднило, так би мовити, дорожню карту — куди йти і що робити. Розберемося, що до чого.

ПРИПИСНА кампанія (процес вибору лікаря та укладення договорів), зазначили у МОЗ, поки що триває у пілотному режимі. Згідно з проектом, кожен громадянин може обрати собі терапевта, педіатра чи сімейного лікаря у будь-якому медзакладі. Ось із цього й слід починати.

Якщо вам пощастило і вже знаєте хорошого медика, який вас улаштовує, стадію мук вибору пропускаєте. В іншому разі до процесу пошуку слід залучити друзів, родичів, знайомих, котрі можуть когось порекомендувати. Коли ж і цей варіант не допомагає, залишається місцевий відділ охорони здоров’я, де нададуть інформацію, які лікарі та медичні заклади працюють у вашому населеному пункті. Головне, наголошують у міністерстві, — отримання медичної допомоги не буде прив’язане до місця реєстрації чи проживання. Тобто можна обрати той заклад, котрий зручний вам, — біля дому, роботи тощо. Причому радять не затягувати: норма — не більш як дві тисячі пацієнтів на лікаря, тож для вас банально може не залишитися місця. Для села передбачено винятки: якщо там кількість жителів понад дві тисячі — навантаження на медика зросте.

Наступним кроком має стати підписання декларації. Механізм такий: пацієнти укладають договори з обраними медиками, а заклади первинної допомоги, у яких вони працюють, — відповідно з Національною службою здоров’я. Декларація підписується безстроково, тож, коли захочете змінити лікаря, зможете зробити це у будь-який час. Якщо ж той буде у відпустці чи сам захворіє, його замінить, як і за чинної системи, інший.

Терапевти, педіатри та сімейні лікарі, крім безпосереднього обстеження та призначення лікування, виписуватимуть направлення до вузькопрофільних фахівців та рецепти на препарати, зокрема за програмою «Доступні ліки» (чим вони, втім, займаються сьогодні і займалися раніше).

Інформація на сайті МОЗ має начебто привабливий та оптимістичний вигляд. Проте експерти оцінюють русло медреформи більш ніж скептично. Зокрема, й обіцянки про сотні тисяч гривень на рік для забезпечення діяльності кожного лікаря з практикою.

Але, крім фінансової дієти для медпрацівників, матиме місце й «кадрова» дієта для пацієнтів. Мова про селян, яким, на жаль, завжди жилося й живеться стократ важче, ніж іншим українцям, хоча країну годують саме вони. Пацієнт повинен обрати лікаря сам — така основна філософія реформи. У місті, звісно, це можливо. А що робити на периферії, куди, по-перше, хороші фахівці їхати жити й працювати не хочуть, а по-друге, де якщо й є лікар, то він один на кілька сіл і нового в найближчій і середній перспективі не передбачається? Сумний каламбур «вибір без вибору» набуває реальних обрисів. Та й до того ж пенсіонери — основні жителі сіл — навряд чи матимуть змогу і бажання розбиратися з новими правилами й добиватися для себе кращих умов...

Відтак, резюмують аналітики, гроші, згідно з декларованим принципом, якщо і підуть, то явно не за пацієнтами. Слід узяти до уваги також і протистояння між МОЗ та профільним парламентським комітетом, котре триває вже дуже довго, — це не той випадок, коли в суперечці народжується істина, а, швидше, описаний у байці про віз, який залишився на місці. Схоже, знову, як-то кажуть, їхали-їхали, та так нікуди і не приїхали...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Виманюють за кордон
Читати
Дипломати тримають фронт
Читати
Нова партія гастарбайтерів
Читати
Збільшено допомогу сім’ям загиблих
Читати
Дійшли руки
Читати
Українізуємось!
Читати
Від сесії до сесії тепер уже не весело
Читати
Без варягів — ніяк
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове