Архів
П’ятниця,
10 листопада 2017 року

№ 88 (19533)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Довкілля потребує захисту

НІМЕЧЧИНА. У Бонні розпочалася Кліматична конференція ООН.

Докладніше...
Приборкання норовливої

ІСПАНІЯ. Конституційний суд анулював декларацію про незалежність Каталонії.

Докладніше...
Претенденти на булаву

ЧЕХІЯ. Кандидатами на президентські вибори зареєстровано 18 осіб.

Докладніше...
Нові політичні вітри

США посилили санкції проти Куби.

Докладніше...
Де вона, там і скандал

ФРАНЦІЯ. Лідера ультраправих Марін Ле Пен повторно позбавлено депутатської недоторканності.

Докладніше...
Перемога, але не остаточна

СИРІЯ. Армія взяла під контроль останній оплот «ІДІЛ» у країні.

Докладніше...
Для регіональної стабільності

ТИХИЙ ОКЕАН. У західній його частині відбулися наймасштабніші за десятиліття військові маневри.

Докладніше...
Не продихнути

ІНДІЯ. У Делі через смог закрили школи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Хлібний антирекорд

Олена ГРИГОРЕНКО.

ПОРІВНЯНО з сусідніми областями у регіоні нині найдорожчі хліб, яловичина і варені ковбаси. Зокрема, лише впродовж жовтня кілограмова пшенична буханка соціального сорту додала у ціні 15 копійок і тепер продається за 15,17 грн. Тоді як на Одещині такий же хліб сьогодні можна купити і за 9,63 гривні…

Тим часом із харчового раціону більшості земляків зникає якісне вершкове масло. Ціна на нього стала захмарна, перевищивши 190 гривень за кілограм. Приблизно така ж його вартість хіба що в столиці.

Загалом із багатьох продовольчих позицій житомирські ціни не відрізняються від київських. І це при тому, що рівень середньої зарплати у Києві становить 11,5 тис., а на Житомирщині ледь дотягнув до шести тисяч грн.

Самовисуванці перемогли

ЦЕНТРВИБОРЧКОМ оприлюднив результати виборів керівників 13 об’єднаних територіальних громад в області, що відбулися 29 жовтня. За симпатіями електорату простежується така тенденція: 10 із 13 новообраних голів — безпартійні самовисуванці. Ще двох делегувало на вибори ВО «Батьківщина», одного — «Блок Петра Порошенка».

За документами усе «в ажурі»

СУМНА освітня прикмета сьогодення: повсюди стало мало не нормою, коли кухарі дитсадків і шкіл не докладають складники у страви. Це засвідчила й нинішня перевірка фахівців територіальних відділів ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України». Порції були полегшені в кожному другому загальноосвітньому навчальному закладі Житомирського, Баранівського, Коростишівського, Андрушівського, Ружинського, Любарського, Малинського, Новоград-Волинського районів, а також дитсадках Черняхівського, Андрушівського районів. Тоді як за звітними документами усе «в ажурі».

Аби лише вродило

ЦЬОГО року край посіяв озиме жито на найбільшій серед усіх областей площі — на 28 тис. га. Водночас облдержадміністрація повідомила, що загалом сівба озимих зернових культур була проведена на 150 тис. га. Порівняно з торішнім показником площі під ними зросли на 12,1 тис. га. Зокрема, аграрії засіяли 118,6 тис. га озимою пшеницею, що на 3,1 тис. га більше, ніж торік, і на 4% перевищує план.

Який же Тетерів без риби

ОСТАННІМИ роками через несприятливу екологію зміліли запаси риби у річці Тетерів, правій притоці Дніпра. Це негативно позначилося на санітарному стані водойми, порушило її гідрологічний режим. Щоб посприяти виправленню ситуації на краще, комунальне підприємство «Житомирводоканал» закупило у спеціалізованій фірмі Київської області одразу понад 10 тонн риби — молодняку коропів і товстолобиків. Їх мають доставити в область і випустити у водойму для зариблення.

Дореформувалися

У РОМАНІВСЬКОМУ районі через відсутність учнів закриють три навчальні заклади — Ясногородську, Червонохатківську та Хижинецьку загальноосвітні школи. Відповідні проекти рішень сесії розміщені на сайті райради. Хоча у документах і не зазначено причини ліквідації закладів, вона загальновідома. Цього навчального року у Червоних Хатках та Ясногороді жодна дитина так і не сіла за парту. Тим часом персонал цих двох закладів становить відповідно 19 та 24 працівники. У Хижинцях у трьох класах навчається дев’ять дітей. Ними опікуються двоє співробітників школи.

Лісівники були напоготові

ВПРОДОВЖ кількох днів лісова охорона державного підприємства «Словечанське лісове господарство» стежила за переміщенням у вгіддях лісгоспу автомобіля, не відомого місцевим жителям. Як виявилося, в ніч із 6-го на 7-ме листопада в лісовому масиві Сирницького лісництва непрохані гості зробили схрон, де заховали обладнання для добування бурштину. В зазначене місце направилася рейдова бригада в складі працівників Овруцького відділення поліції та лісової охорони Словечанського лісгоспу. В схованці знайшли мотопомпу, чотири рукави та п’ять труб. Усе обладнання вилучене. Ведеться слідство.

Облік як стимул до економії

З МЕТОЮ ощадливого використання енергоресурсів у регіоні вже встановили 735 лічильників обліку теплової енергії. Це 48% загальної кількості будинків із централізованим теплопостачанням. Як повідомив департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства ОДА, нині у краї працюють 928 котелень. Тепловою енергією забезпечені 697 дитячих навчальних закладів, 717 загальноосвітніх шкіл, 46 лікарень та 1893 житлові будинки. При цьому єдиним містом, де системи централізованого теплопостачання стовідсотково обладнані приладами обліку, є Новоград-Волинський. Прикметно, але саме там і одні з найвищих показників економії енергоресурсів.

Наркобарон із погонами

ЗА постановою Кoрoльoвськoгo рaйoннoгo суду Житoмирa узято під варту чотирьох осіб — членів наркобанди. Її очолював екс-правоохоронець — колишній… нaчaльник вiддiлу бoрoтьби з нeзaкoнним oбiгoм нaркoтикiв (!) Житoмирськoгo мiськвiддiлу УМВС! Вони пiдoзрюються в oргaнiзaцiї мiжрeгioнaльнoгo кaнaлу виготовлення і збуту нaркoсирoвини.

Хочеться вірити, що судитимуть їх суворо. Та передусім насторожує такий факт. Замість того щоб уже на час слідства заскочених на гарячому злочинців залізно запроторити за ґрати, суд усім їм визначив грoшoву зaстaву. Колишньому правоохоронцю належить сплатити 500 тис. грн. Та хіба це велика сума для наркобарона, через руки якого щомісяця проходили сотні тисяч доларів? Решта пiдoзрювaних має сплатити від 100 до 128 тисяч гривень.

Трипільський археологічний слід

В ІСТОРИЧНОМУ центрі Житомира, на місці старого городища «Замкова гора», археологи виявили фрагменти глиняного посуду та інших побутових предметів, а також кістки тварин. Знахідки датуються IV-III тисячоліттями до нашої ери. Названий період учені пов’язують із занепадом археологічної трипільської культури. Це складник великого кола давньоземлеробських культур доби неоліту та мідного віку, які дослідники часом об’єднують у так звану цивілізацію Старої Європи, час існування якої на території приблизно від сходу сучасної Італії до Дніпра припадає на VI — IV тис. до н.е. На теренах України пам’ятки трипільців відомі у 15 областях, а випадкові знахідки — ще у чотирьох. Усього понад 2300 пам’яток, серед яких є й поселення, могильники і поховання, скарби і окремі знахідки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Виманюють за кордон
Читати
Дипломати тримають фронт
Читати
Нова партія гастарбайтерів
Читати
Збільшено допомогу сім’ям загиблих
Читати
Дійшли руки
Читати
Українізуємось!
Читати
Від сесії до сесії тепер уже не весело
Читати
Без варягів — ніяк
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове