Архів
П’ятниця,
10 листопада 2017 року

№ 88 (19533)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Довкілля потребує захисту

НІМЕЧЧИНА. У Бонні розпочалася Кліматична конференція ООН.

Докладніше...
Приборкання норовливої

ІСПАНІЯ. Конституційний суд анулював декларацію про незалежність Каталонії.

Докладніше...
Претенденти на булаву

ЧЕХІЯ. Кандидатами на президентські вибори зареєстровано 18 осіб.

Докладніше...
Нові політичні вітри

США посилили санкції проти Куби.

Докладніше...
Де вона, там і скандал

ФРАНЦІЯ. Лідера ультраправих Марін Ле Пен повторно позбавлено депутатської недоторканності.

Докладніше...
Перемога, але не остаточна

СИРІЯ. Армія взяла під контроль останній оплот «ІДІЛ» у країні.

Докладніше...
Для регіональної стабільності

ТИХИЙ ОКЕАН. У західній його частині відбулися наймасштабніші за десятиліття військові маневри.

Докладніше...
Не продихнути

ІНДІЯ. У Делі через смог закрили школи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Діло труба

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Два тижні село Червоні Поди Криворізького району перебувало у стані постійної бойової готовності. Цілодобово чергував дозор на околиці, аби першої ж миті тривоги селяни із кийками, вилами та берданками бігли проганяти непрошених варварів. Хоч події, які не давали тут людям спокою і тримали в напруженні, сьогодні надзвичайними, мабуть, і не назвеш: одного дня прямісінько раннього ранку сюди прибула армада потужної техніки у вигляді бульдозерів, екскаваторів та КамАЗів і хвацькі хлопці заходилися викопувати труби тутешнього водогону, яким подається вода і для зрошення, і для побутових потреб жителів села.

СЕЛЯНИ не раз лягали поперек дороги бульдозерам і КамАЗам, за їх викликами приїздили наряди районної поліції, представники райдержадміністрації, депутати із райради. Втім, ніхто не допоміг, оскільки виходило, ніби якась загадкова фірма ФОП «Круть Ю. С.» знищувала магістральний водогін… на законних підставах. Зажевріла надія у селян на КП «Кривбасводоканал». Останнє оперативно відрядило працівників своєї служби безпеки, котрі, одначе, також розвели руками: цей водопровід на балансі їхнього відомства не числиться.

Надскладним шляхом селяни таки з’ясували, що вода у Червоні Поди подається через систему, що належить комунальному підприємству «Кривбаспромводопостачання». Після цього стрімголов у село примчав ніби посланець копачів із фірми ФОП «Круть Ю. С.». А разом із ним і молодий на вигляд та над­то гарячий поведінкою чоловік, який тицьнув народу і нарядові поліції копію договору, яким нібито «Кривбаспромводопостачання» й передало ФОПу «Круть Ю. С.» у розпорядження водогін у районі Червоних Подів із правом робити з ним що заманеться. Спритний молодик іще й застеріг селян, що він юрист, наділений повноваженнями «в разі чого притягувати бунтарів до відповідальності за зрив демонтажу». Отак і не менше.

А втім, людям втрачати нічого: вони звернулися безпосередньо до директора «Кривбаспромводопостачання» Єгора Прокопчука з вимогою пояснити, за яким законом можна залишити їх без води? І отримали відповідь, що... підприємство ні з ким жодної угоди на таку оборудку не укладало. Якщо хтось і показував будь-який документ, то він підробка, підписи та печатки на ньому сфальсифіковані. Про існування «якогось Крутя» Є. Прокопчук ніколи й не чув...

Постає питання: чому у всьому цьому розбиралися не правоохоронці, а пересічні люди, на податки яких перші й утримуються? Чому у них навіть не виникло припущення, що все це може бути спланованим злочином? Невже викопувати і різати на брухт водогін, який функціонує, — це нормально?

Лише після офіційної відповіді «Кривбаспромводопостачання» техніку, яка розкопувала труби, поліція нарешті арештувала. Правоохоронці вже не перший день обіцяють, що слідство встановить, хто чинив беззаконня. Однак чи дочекаються цього селяни — це як по воді, котра зараз не надходить у Червоні Поди, вилами писано.

Тим часом у Дніпрі слідче управління обласної прокуратури провело тотальні обшуки на станціях технічного обслуговування автомобілів. Мета — знайти сліди іномарки, яку викрали в одного з обласних керманичів. На одній із таких станцій несподівано було виявлено понад сотню печаток, фірмових бланків різних фірм. І не тільки приватних, а й державних. Навіть двох обласних судів — Господарського та Апеляційного! Тобто треба із кимсь договір укласти і завірити — жодних проблем. Знадобиться папірець із рішенням суду — теж є змога його зліпити.

Якщо ж перераховувати назви фірм, ПП і ТОВ, чиї печатки знайдено слідчими, місця в газеті займе це чимало. Нічого жодна з таких контор не виробляє, нікому ніяких корисних послуг не надає — тільки тим, хто використовує їх у своїх грабіжницьких цілях. Зокрема, деякі з них причетні до «вимивання» 30 млн грн із рахунків КП «Дніпроводоканал», здачі на брухт 12-кілометрової відомчої залізниці, яка належала свиновідгодівельному комбінату у селі Нива Трудова, до земельних афер в Апостолівському районі... Тож цілком можливо, що саме на цій СТО й «підписувався» договір про демонтаж водогону у Червоних Подах. От тільки чи допоможе цей факт селянам, котрі залишилися без води? Якби ж то поліція раніше ретельно копачів труб перевірила, то, можливо, і раніше на це СТО вийшла б і факт підробки договору виявила. А так виходить, що не зникни у начальства машина, всі ці «Роги й копита» спокійно б собі продовжували «керувати» у регіоні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Виманюють за кордон
Читати
Дипломати тримають фронт
Читати
Нова партія гастарбайтерів
Читати
Збільшено допомогу сім’ям загиблих
Читати
Дійшли руки
Читати
Українізуємось!
Читати
Від сесії до сесії тепер уже не весело
Читати
Без варягів — ніяк
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове