Архів
П’ятниця,
10 листопада 2017 року

№ 88 (19533)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Точка зору

Убивчий гліфосат

Олексій ШВИДКИЙ.

Чернівецька область.

НАПРИКІНЦІ жовтня уряд Франції попри масові протести фермерів заборонив до 2022 року використання гліфосату — засобу для боротьби з бур’янами — та запросив від міністерства сільського господарства план поступового переходу на інші гербіциди. Рішення Парижа не стало прецедентом — попередньо Німеччина теж ужила тимчасових обмежувальних заходів стосовно його застосування, а все тому, що американські вчені схиляються до думки, ніби гліфосат викликає онкологічні захворювання. Наразі наукові дослідження тривають, але, за принципом береженого Бог береже, п’ять країн (Бельгія, Нідерланди, Аргентина, Шрі-Ланка, Мальта) вже відмовилися від нього.

Речовина за назвою гліфосат — це основний компонент найпопулярнішого нині на ринку гербіциду раундап, який виробляє американський гігант агрохімікатів — компанія «Монсанто». Його унікальна біологічна функція дає змогу аграрію практично повністю очистити поле від бур’янів перед посівом основної культури.

Враховуючи європейський вектор вітчизняної геополітики, було б цілком логічно заборонити використання гліфосату і в Україні. На кону здоров’я цілої нації, крім того, це уможливить збереження європейських ринків збуту сільськогосподарської продукції. Втім, наш уряд проблему застосування цього гербіциду навіть не обговорює, а в Державному реєстрі пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, зазначено цілу низку гербіцидів на основі гліфосату. Вочевидь, як це у нас уже повелося, суспільству доведеться самотужки відслідковувати ситуацію в світі, стежити за всіма дослідженнями і, якщо підтвердиться, що гліфосат і справді викликає онкозахворювання, добиватися від тих, хто сидить у владних кріслах, його негайної заборони.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове