Архів
П’ятниця,
10 листопада 2017 року

№ 88 (19533)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Майже безперервне квітування

ФІАЛКИ за правильного догляду цвітуть десять місяців на рік. Перерва в квітуванні зазвичай настає в спекотний літній період.

Прості, махрові, каймисті, зіркоподібні, гофровані, одноколірні й плямисті — всього кімнатна фіалка налічує понад 1500 видів. А палітра барвів настільки різноманітна, що перехоплює дух.

Для того, щоб ці лаконічні квіти радували буйним цвітінням, слід дотримуватися кількох правил.

Тож конкретно «по ділу».

Горщик для сенполії (наукова назва) не повинен бути великим. У просторій ємності коренева система занадто розростається, і всі сили рослини йдуть на її підтримку, а не на цвітіння.

Ґрунт має бути універсальний або спеціально призначений для сенполій. Не варто брати його з відкритих площ — у такому можуть бути шкідники, а фіалки вкрай чутливі до них. Деякі квіти можуть легко обійтися без дренажу, але тільки не ці.

Сенполії люблять яскраве світло, проте прямі сонячні промені згубні для них. Ідеальне розміщення — на північних чи західних вікнах, де сонце буває нечасто. На залитих сонцем підвіконнях необхідні легкі штори або москітна сітка, яка розсіює світло.

Фіалка теплолюбна, тому під холодними протягами їй буде некомфортно. Але й спека не найкращий мікроклімат для цієї квітки. Ідеальна температура — 16-21ОС.

Обприскувати вазон потрібно обережно, щоб вода не потрапляла на квіти. Ідеальний полив — із піддона.

Добрива треба застосовувати не частіше одного разу на місяць. Перебір у підживленні позначається на листі — воно жовтіє і опадає.

Формувальне видалення відцвілих квіток і зіпсованого листя, а також так званих пасинків — маленьких сусідніх розеток — допомагає рослині. Красива рівномірна розетка досягається періодичним повертанням вазона до світла різними боками і видаленням зайвих листочків.

Версія для друку          До списку статтей

ЛИХОМ для зимового саду є гризуни. Зайців та мишей ну дуже приваблює молода соковита кора. Отже, насамперед слід захистити невеликі деревця. За багатовікову історію садівництва було вигадано багато способів боротьби з гризунами. Ми в наступному куточку подамо найпопулярніші і дієві, вам потрібно тільки вибрати доступний із них. Також надрукуємо рецепти отруєних принад, які легко приготувати самостійно.

Чи міркували ви над тим, що те чи інше дерево у вашому садку «не на своєму місці»? А якщо яблуні чи груші шість або вісім років — чи можна їх пересадити і як та коли це робити? Фізично непроста робота, але якщо виконувати все поетапно, цілком упораєтесь. Опишемо покроково і дамо поради щодо подальшого догляду.

Догоряє осінь, пахне опале листя, і на тлі багряної краси ще де-не-де похитується остання квітка — хризантема. Поговоримо про цю прекрасну декоративну культуру, яка, втім, останніми роками знаходить і практичне застосування. В укритті її на зиму є особливості, відмінні, скажімо, від «шубок» для троянд. Тож зважте на це.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове