Архів
П’ятниця,
10 листопада 2017 року

№ 88 (19533)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Догляд за козою

«Що робити, коли на козу напали воші? Розкажіть про основні правила догляду за цією твариною», — звертається Микола Шепель з м. Богуслава, що на Київщині.

ГОЛОВНИЙ догляд за козами полягає в утриманні їх у чистоті й сухості.

Насамперед про підстилку. Вона завжди має бути сухою і високою, інакше коза сама почне марнувати дороге сіно, переносячи його з ясел під ноги. Що саме стелити, залежить від підлоги: якщо вона дерев’яна, то найкращою буде солом’яна, якщо ж бетонна чи цегляна, то чудовою підстилкою є торф. Його треба укладати нижнім шаром, а зверху солому, інакше бруднитиме козу і може спричинити хвороби копит і вимені. Тирса на підлозі хліва, хоч і погіршує якість гною, чудово вбирає вологу і не бруднить тварину. Непоганим підстилковим матеріалом є листя, але воно швидко мокріє, тому його доводиться часто міняти. Коли немає соломи та торфу, дехто використовує висушений мох або глицю, втім, їх не можна вважати хорошою підстилкою. Свіжий гній бажано прибирати щодня, а ретельне чищення хліва проводити двічі на місяць. У період окоту доводиться прибирати гній дещо рідше, щоб не вихолоджувати приміщення.

Щоденне чищення кіз щіткою абсолютно необхідне, а довгошерстих тварин корисно ще й розчісувати гребенем з металевими зубами. Розчісування впливає не тільки на здоров’я тварин, а і на якість молока (його запах) і вовни (її блиск). Раз на тиждень необхідно проводити ретельну чистку із застосуванням теплуватого розчину соди або мильної води.

Якщо, незважаючи на такі гігієнічні заходи, козу непокоять воші, що буває нерідко, то потрібно її обсипати порошком ромашки (піретрум) з розрахунку 20-40 г на особину, але кращі результати все-таки після миття тварин милом або 2-процентним розчином креоліну. Діє на вошей дезінсектолін (суміш 40 частин нафталіну і 60 частин кам’яновугільного пилу), який знищує вошей протягом години, хоч він і незручний у роботі, бо забруднює шерсть худоби.

При застосуванні будь-якого засобу проти вошей обов’язкова повторна обробка через 8-12 днів, позаяк у цей період із яєць вилуплюються нові особини. Яйця в побуті називають гнидами. Через добу після обробки козу необхідно ретельно чистити щіткою двічі на день, вивівши з хліва. Відтак вим’я обмивають теплою водою і витирають насухо рушником.

Часто причиною вошивості вважають спільне утримання курей і кіз. Таке уявлення неправильне принаймні тому, що у кіз паразитують воші виду ліногнатус стенопсіс, а у курей — пухоїди. І все ж пернатих не слід розміщувати в козлятнику, через те що послідом бруднять інвентар та годівниці.

Дуже важливий і догляд за копитами. При постійному русі, особливо по твердому ґрунту, копитний ріг стирається в міру наростання, а при утриманні в хліві копита наростають швидше, ніж стираються, і тому їх потрібно підрізати. Також — прочищати копитні щілини.

Щодня, хоча б на короткий час, козам необхідний рух на повітрі, на волі, а якщо погода не дозволяє, то у дворі або в сараї.

Ці тварини люблять ласку: чим грубіше з ними поводяться і чим тісніше їхнє приміщення, тим впертішими, вередливішими і злішіми вони стають.

Версія для друку          До списку статтей

ЛИХОМ для зимового саду є гризуни. Зайців та мишей ну дуже приваблює молода соковита кора. Отже, насамперед слід захистити невеликі деревця. За багатовікову історію садівництва було вигадано багато способів боротьби з гризунами. Ми в наступному куточку подамо найпопулярніші і дієві, вам потрібно тільки вибрати доступний із них. Також надрукуємо рецепти отруєних принад, які легко приготувати самостійно.

Чи міркували ви над тим, що те чи інше дерево у вашому садку «не на своєму місці»? А якщо яблуні чи груші шість або вісім років — чи можна їх пересадити і як та коли це робити? Фізично непроста робота, але якщо виконувати все поетапно, цілком упораєтесь. Опишемо покроково і дамо поради щодо подальшого догляду.

Догоряє осінь, пахне опале листя, і на тлі багряної краси ще де-не-де похитується остання квітка — хризантема. Поговоримо про цю прекрасну декоративну культуру, яка, втім, останніми роками знаходить і практичне застосування. В укритті її на зиму є особливості, відмінні, скажімо, від «шубок» для троянд. Тож зважте на це.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове