Архів
П’ятниця,
27 жовтня 2017 року

№ 84 (19529)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Перезавантаження устрою

ЄВРОСОЮЗ. До порядку денного засідання Єврокомісії включено створення посади міністра фінансів ЄС.

Докладніше...
Два дні без новин

ГРЕЦІЯ. Провідні засоби масової інформації вдалися до дводенного страйку.

Докладніше...
Європолітика батога і пряника у дії

МОЛДОВА. Євросоюз відмовився фінансувати країну через відсутність у ній реформ.

Докладніше...
Прогнозовані перевибори

КИТАЙ. Сі Цзіньпінь переобраний на пост генерального секретаря ЦК Компартії КНР.

Докладніше...
Багаті радіють

У ФРАНЦІЇ одразу на дві третини скоротили так званий податок на багатство.

Докладніше...
Радикали проти радикалів

КАНАДА. У Торонто сталися масові зіткнення двох груп мітингувальників.

Докладніше...
Погодились на діалог із Багдадом

ІРАК. Про готовність заморозити результати референдуму заявили лідери Іракського Курдистану.

Докладніше...
Скандальний шлейф смоленської катастрофи

ПОЛЬЩА. Смоленська катастрофа: запис можливого вибуху видалили зі звіту на прохання Москви.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Постаті

Афробандерівець із Черкас

Дарина Аристархова.

Фото автора.

Мало хто знає, що в цьому місті мешкає всесвітньо відомий боєць зі змішаних єдиноборств із Камеруну Дональд Нджатах. Слава до нього прийшла недавно, після перемоги над американцем Джефом Монсоном наприкінці 2015 року. Родзинкою поєдинку став той факт, що напередодні бою Монсон прийняв російське громадянство, а Дональд уже кілька років живе у Черкасах, має тут українську сім’ю і став патріотом своєї нової Батьківщини.

«АФРОБАНДЕРІВЕЦЬ» — так називають Дональда черкащани.

Чоловік має африканське коріння, але нині вважає себе справжнім українцем. У Черкасах продовжує тренуватись у боях без правил. В сукупності за 6 років в Україні Дональд Нджатах провів 24 бої. 18 виграв і шість програв.

— Виріс я не в найкращому районі столиці Камеруну — Яунде, тому з дитинства знаю, що потрібно вміти себе захищати. Моя мати досі мешкає у Яунде, тато помер, коли я ще був малим. Я п’ята дитина в сім’ї. Мати досі вважає мене маленьким, тож у нас дуже тісні стосунки — щовечора спілкуємося по скайпу. Я дуже її люблю, вона найдорожча для мене людина.

Отже, реакцію та бійцівські навички Дональд почав відточувати ще у дитинстві.

— Я змалечку займався різними видами спорту — від футболу і регбі до боксу і самбо. Так сталося, що доля привела мене в Україну. Я вирішив саме тут здобути освіту і вступив до Черкаського технологічного університету, на спеціальність інженер-електрик. Але про спорт не забував. Відразу ж почав шукати спортзал, — згадує про своє вкорінення на чужій землі боєць.

Для хлопця з темним кольором шкіри все було інакшим — люди, природа, звичаї. Оточуючі реагували з подивом, адже для такого міста, як Черкаси, чорношкірий іноземець був справжньою екзотикою.

— Дуже важко жити в чужій країні, не знаючи мови. Я розумів, що потрібно вивчити українську, особливо якщо запланував тут залишитись, — розповідає Дональд. — Мене зацікавила мова, вона дуже мелодійна і красива. Я чув українські пісні, й мені захотілось дізнатися, про що вони. В моїй країні ми говоримо на мовах банті й тонга, французькою та англійською мовами, це офіційні мови Камеруну.

Вивчення української дається хлопцеві нелегко. Досі опановує її, вже за допомоги дружини-українки.

З майбутньою дружиною Дональд познайомився в церкві, де хрестив дитину товариша, теж камерунця. Юлія — блакитноока, з тонкими рисами обличчя. Після одруження залишила дівоче прізвище — Тимошенко. Українська красуня відразу ж сподобалася чужоземцю, а він їй. Молоді люди почали зустрічатися, потім відгуляли весілля, згодом у подружжя народилася дочка, а недавно і син. Разом з дружиною Дональд учився варити борщ, ліпити вареники. Юлія розуміє, що будь-який спорт — це ризик. Трапляються травми, інколи важкі. Дружина завжди переживає та вболіває за чоловіка.

Змішані бойові мистецтва — це поєднання багатьох технік і правил, шкіл, напрямків у єдиноборствах. Звичайно, бої без правил — це більше назва. Мінімальні правила там є — наприклад, не бити супротивника по певних місцях тіла. Але в цілому це повноконтактний бій із застосуванням боротьби і різних ударних технік. Бої без правил для Дональда найоптимальніші, тому що вони дозволяють поєднувати елементи різних видів спорту, якими займався.

— Я намагаюся завжди на повну готуватися до бою, як-то кажуть, по максимуму, — розповідає атлет. — Мій тесть дивиться мої бої тільки в записі. Він сильно переживає, а коли я поруч, значить, усе гаразд. Щодо травм... Ніс ламали, ноги ламали, про розбите обличчя вже мовчу. Я завжди після бою вирушаю в лікарню, щоб перевірили, чи все «на місці». Лікуюся, проходжу реабілітацію — або вдома, або в лікарні.

Найважчий бій спортсмен провів із Джефом Монсоном, адже в дитинстві майбутній боєць був його фанатом і навіть не мріяв зустрітися з ним в одній клітці.

Дональд зізнається, що перемога далася йому нелегко в моральному сенсі. Але все-таки переміг суперника технічним нокаутом вже через 50 секунд. Тож здобув титул чемпіона світу за версією Mix-Fight-Kombat.

— Після бою в Черкасах мене зустрічали як афробандерівця. Це було дуже смішно, — каже Нджатах. — Найважче в боях без правил — поразка. Коли ти довго готувався, витратив багато часу, сил, емоцій, а в підсумку програєш. Але це треба перебороти. Деякі спортсмени перед боєм налаштовують себе на агресію. В мене інша методика — слухаю музику, яка мене заспокоює і мотивує.

Зараз хлопець тренується в Києві, йому підшукують суперника на наступний бій. А в Черкасах Дональд створив власний клуб «Чорний лев». Навіть спортсмену потрібно якось виживати в сучасних умовах, адже серйозні бої бувають рідко, а годувати сім’ю потрібно. В клубі «Гризлі», де чорношкірий спортсмен раніше займався, зверталися хлопці, які хотіли тренуватися саме в нього. Тому боєць і вирішив створити власний клуб. Аби бути прикладом для юнаків, які цікавляться цим суворим видом спорту.

— Мене багато хто впізнає в Черкасах, чимало людей пишуть у соціальних мережах слова підтримки. На зіркову хворобу я не страждаю, мені подобається в усьому простота. Для себе я вивів формулу успіху: завжди і за будь-яких обставин бути у формі і підтримувати в собі бойовий дух, не опускати рук і стійко сприймати поразки.

Дональд Нджатах намагається долучити до спорту молодь, торік разом із тренером В’ячеславом Василенком брали участь у флешмобі «Я зустрічаю Новий рік тверезо!». Вони продемонстрували, що спорт і здоровий спосіб життя — запорука чемпіонського успіху.

— У світі багато страшних речей, таких, як наркотики, алкоголь, війна… На жаль, кожен вибирає свій шлях, нікого не можна змусити щось робити. Я просто намагаюся показати молоді, що спорт — це здоров’я і життя, — каже боєць.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відпустили бранців
Читати
I в нас порушників дістали
Читати
Смертоносна земля
Читати
Втратив позиції
Читати
Виживають як можуть
Читати
Не заслуговують на довіру
Читати
Електрику не відключатимуть
Читати
Позбуваємося статусу «сировинної бази»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове