Архів
П’ятниця,
27 жовтня 2017 року

№ 84 (19529)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Перезавантаження устрою

ЄВРОСОЮЗ. До порядку денного засідання Єврокомісії включено створення посади міністра фінансів ЄС.

Докладніше...
Два дні без новин

ГРЕЦІЯ. Провідні засоби масової інформації вдалися до дводенного страйку.

Докладніше...
Європолітика батога і пряника у дії

МОЛДОВА. Євросоюз відмовився фінансувати країну через відсутність у ній реформ.

Докладніше...
Прогнозовані перевибори

КИТАЙ. Сі Цзіньпінь переобраний на пост генерального секретаря ЦК Компартії КНР.

Докладніше...
Багаті радіють

У ФРАНЦІЇ одразу на дві третини скоротили так званий податок на багатство.

Докладніше...
Радикали проти радикалів

КАНАДА. У Торонто сталися масові зіткнення двох груп мітингувальників.

Докладніше...
Погодились на діалог із Багдадом

ІРАК. Про готовність заморозити результати референдуму заявили лідери Іракського Курдистану.

Докладніше...
Скандальний шлейф смоленської катастрофи

ПОЛЬЩА. Смоленська катастрофа: запис можливого вибуху видалили зі звіту на прохання Москви.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

Південна область цікавить світ

Василь ПІДДУБНЯК.

У НОВІЙ Каховці тривав Х Міжнародний інвестиційний форум «Таврійські горизонти-2017». Він став не тільки ювілейним, а й рекордним за кількістю учасників, серед яких — інвестори, бізнесмени, дипломати, урядовці, народні депутати, представники великих компаній, іноземних торгових представництв країн—членів ЄС, міжнародних організацій із понад 20 країн світу: Канади, Білорусі, Ірану, Пакистану, Італії, Швеції, Швейцарії, Узбекистану та інших.

На цьогорічному форумі розглядалися важливі та перспективні проекти, приміром, як об’єднати Прибалтику, Скандинавію та країни Азії транспортним шляхом, що частково пройде по Дніпру. В рамках заходу відбулася низка інших панельних дискусій із перспектив розвитку виробництва електроенергії в Україні за рахунок відновлюваних джерел, переробки в агропромисловому комплексі, розвитку об’єднаних територіальних громад у рамках співпраці з інституціями розвитку, молодіжного підприємництва та комфортного бізнес-клімату, впровадження «зелених» технологій, стратегічних інструментів розвитку індустрії гостинності Херсонщини тощо.

Усім добривам добрива!

ХЕРСОНСЬКІ добрива постачатимуть по всьому світові. Така сфера діяльності наукового підприємства «П’ятий елемент», що урочисто відкрилося в Голій Пристані.

Підприємство планує виробляти до 10 тонн мінеральних мікродобрив щорічно. І це досить багато. Адже гектар посівів потребує від 20 до 50 грамів таких нанодобрив. Виробничо-лабораторний комплекс невеликий — усього 2500 кв. м площі, з яких лише третина — це виробничі цехи.

Сума інвестицій становить півтора мільйона доларів США. Тут уже створено 70 робочих місць і планується розширення штату. Унікальність підприємства в тому, що воно об’єднало науку і бізнес. Причому у традиційній для нашого регіону сфері — сільському господарстві.

Мікродобрива, виготовлені підприємством, — це біологічно активні речовини з високою швидкістю проникнення в клітини рослин. Нові препарати ТОВ НВП «П’ятий елемент» на 20-50% підвищують урожайність, а також товарний вигляд та якість агропродукції.

Родинна ферма європейського рівня

У СЕЛІ Олексіївка Голопристанського району запрацювала перша в Україні інноваційна сімейна ферма родини Зіновських. Щодня вона постачатиме на завод «Данон Дніпро» понад 300 літрів молока найвищої якості.

Ця сімейна ферма унікальна для країни. Вона обладнана молокопроводом з автоматичним миттям, охолоджувачем, механічною системою видалення гною та професійною лабораторією з контролю якості сировини, до того ж тут створені оптимальні умови для утримання тварин: освітлення, вентиляція, автоматичні поїлки, кормові столи.

Крім заготівлі молока, сімейна ферма працюватиме також і в іншому напрямі — на її території обладнано навчальний клас, де інші фермери зможуть переймати цей досвід, що сприятиме розвитку сімейного фермерського бізнесу в регіоні.

Назустріч сонцю і... селянам

У КРАЮ стала до ладу Трифонівська сонячна електростанція потужністю 10 МВт.

За рік «геліофабрика» генеруватиме 11-12 млн кВт/год «чистої» електроенергії. Цього вистачить для забезпечення струмом мешканців 15 навколишніх сіл, а це фактично третина Великоолександрівського району.

За повідомленням облдержадміністрації, проект реалізовано в рамках меморандуму про співпрацю ОДА та компанії ДТЕК. До будівництва станції також долучився «Укргазбанк», надавши екокредит на суму 7,1 млн євро.

Новосілля через чверть століття

У ДЕНЬ захисника України та українського козацтва в райцентрі Чаплинка шляхом реконструкції незавершеної адмінбудівлі райкому партії та райвиконкому введено в експлуатацію 72-квартирний житловий будинок. Він споруджений за програмою «Власний дім» шляхом надання пільгових кредитів, інформує офіційний сайт ОДА.

Серед щасливих господарів квартир — 44 працівники агропромислового комплексу, а також освітяни, медики, працівники поліції і бюджетних установ, три родини учасників АТО. Вартість житлового будинку, який здається вперше з 1992 року, — 25,887 млн гривень.

Від бичків до равликів

НАСТУПНОГО року на Арабатській стрілці може з’явитися равликова ферма, повідомляють «Вісті Генічеська». Її збираються побудувати 2018-го в селі Щасливцеве Генічеського району. Нова ферма є соціальним проектом асоціації «Равлик України» і ряду інвесторів.

Соціальний складник проекту — безкоштовне навчання вимушено переміщених осіб краю розведенню равликів. Надання їм стартового маточного стада для створення власної равликової ферми і організації сімейного бізнесу, і збут готової продукції.

М’ясо равликів вважається делікатесом завдяки смаковим характеристикам та ніжній структурі. Вони містять багато корисних для організму речовин й складаються з білків, води й невеликої кількості жиру.

Гранти малі — користь велика

ПРИСИВАСЬКА об’єднана територіальна громада взяла участь у конкурсі «Малі Гранти», організованому Посольством Республіки Польща. В області, а саме в селі Григорівка, проживає найбільше етнічних поляків. Тож селяни скористались своїм шансом, направивши на конкурс проект «Створення нової пожежної частини в Присиваській об’єднаній територіальній громаді».

Цей проект був розглянутий міністерством закордонних справ Республіки Польща і отримав позитивний результат. Тепер на базі Присиваської ОТГ є пожежний автомобіль ЗІЛ-131Н вартістю 30 тисяч євро, придбаний коштом міністерства закордонних справ сусідньої країни в рамках програми польської співпраці в цілях розвитку. Тепер у перспективі громади — створення місцевої пожежної команди.

Місцеве мовлення: сучасний імпульс

РЕГІОН отримав ліцензію на здійснення малопотужного FM-мовлення місцевими громадами в межах проекту «Радіо громад», що реалізується на його території. Це сучасніша та менш затратна альтернатива проводовому радіомовленню.

Як наголосив голова Національної ради Юрій Артеменко, мета конкурсу — дати шанс для розвитку місцевих мовників. Оскільки умовами конкурсу передбачена вимога щодо трансляції в загальному обсязі власного мовлення не менш як 15 відсотків інформаційних передач місцевої тематики, Національна рада пильно відстежуватиме її дотримання.

Арабатка зацікавила і канадців

БЮДЖЕТ Щасливцевської сільської ради, який торік становив трохи більш як 10 мільйонів гривень, збільшено практично вдвічі. Це сталося за рахунок офіційного викупу земельної ділянки у селі Генічеська Гірка компанією ТОВ «АРАБАТ-ГРУП» із канадськими інвестиціями.

Цей інвестиційний проект є першим у регіоні від певних канадських інвесторів. Щасливцевська сільрада на чолі із головою Віктором Плохушком усебічно сприяла укладанню угоди для того, щоб значно підвищити репутацію регіону та Арабатської стрілки серед потенційних інвесторів та залучити ще більше коштів із метою перетворення Арабатської стрілки на цілорічний курорт. Отримані від продажу земельної ділянки кошти заплановано вкласти в добудову фельдшерсько-акушерського пункту, придбання двох автівок для вивезення сміття, облаштування вуличного освітлення тощо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відпустили бранців
Читати
I в нас порушників дістали
Читати
Смертоносна земля
Читати
Втратив позиції
Читати
Виживають як можуть
Читати
Не заслуговують на довіру
Читати
Електрику не відключатимуть
Читати
Позбуваємося статусу «сировинної бази»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове