Архів
П’ятниця,
27 жовтня 2017 року

№ 84 (19529)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Перезавантаження устрою

ЄВРОСОЮЗ. До порядку денного засідання Єврокомісії включено створення посади міністра фінансів ЄС.

Докладніше...
Два дні без новин

ГРЕЦІЯ. Провідні засоби масової інформації вдалися до дводенного страйку.

Докладніше...
Європолітика батога і пряника у дії

МОЛДОВА. Євросоюз відмовився фінансувати країну через відсутність у ній реформ.

Докладніше...
Прогнозовані перевибори

КИТАЙ. Сі Цзіньпінь переобраний на пост генерального секретаря ЦК Компартії КНР.

Докладніше...
Багаті радіють

У ФРАНЦІЇ одразу на дві третини скоротили так званий податок на багатство.

Докладніше...
Радикали проти радикалів

КАНАДА. У Торонто сталися масові зіткнення двох груп мітингувальників.

Докладніше...
Погодились на діалог із Багдадом

ІРАК. Про готовність заморозити результати референдуму заявили лідери Іракського Курдистану.

Докладніше...
Скандальний шлейф смоленської катастрофи

ПОЛЬЩА. Смоленська катастрофа: запис можливого вибуху видалили зі звіту на прохання Москви.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Державотворення

Микола Маломуж: «Чи не застоялися ми на колінах?»

Стратегія єднання, розвитку та оборони України

Микола МАЛОМУЖ,

екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії.

ЗА НЕЗАЛЕЖНУ і сильну Україну боролися багато поколінь та славних представників її народу.

Наша країна нині опинилася на перетині геополітичних інтересів упливових країн світу і, на жаль, не зуміла вибудувати успішну політичну модель, яка забезпечила б їй гідне місце в міжнародному співтоваристві.

Прикро, але мусимо визнати: сьогодні ми стоїмо на межі економічного та соціального колапсу. Українські політики і найвище керівництво за 26 років незалежності не виконали надзвичайно важливої місії — визначення стратегічного курсу держави.

Аналізуючи причини такої ситуації, неминуче доходимо висновку: «старі» і «нові» керманичі займалися не формуванням системи пріоритетів та побудовою сильної держави, а створювали нові тіньові олігархічні системи відносин, які ґрунтуються на корупції, кланових домовленостях та криміналі.

Агресивні дії Росії та неефективне управління країною президентом, урядовцями та політиками, які, згідно з Конституцією, несуть відповідальність за долю людей і держави, призвели до різкого її ослаблення, розбалансування суспільства, неефективності оборони і безпеки, втрати економічного потенціалу та соціальної незахищеності громадян.

Така система не може існувати вічно. Народ далі терпіти не буде. Це засвідчили активні протести та масові акції в 2004-му та 2013-2014 роках. І хоч революційні дії народу не увінчалися зміною системи влади в країні, вони підняли дух нації та створили передумови для нових докорінних змін.

Чинне керівництво держави довело народ до суспільних потрясінь, провалу оборонної, економічної, міжнародної та соціальної стратегії; втрати Криму та частини території на сході. Трагічні обчислення в зоні АТО — більш як 10 тисяч убитих і понад 27 тисяч поранених. А в цей час у країні жодна тіньова схема не згорнута, ніхто не притягнутий до відповідальності.

У правоохоронних органах, прокуратурі, МВС, СБУ, податковій службі — тотальна корупція. Нова поліція приділяє увагу здебільш піару, витрачаючи на це величезні кошти, а в цей час прості громадяни у своїх квартирах та будинках не мають елементарного захисту.

Уряд Гройсмана розпочав свою діяльність із реформи — підвищення тарифів та цін, і це основа реформування. Рівень життя українців за три роки впав у чотири рази. В чому ж причина? Можливо, немає гідних людей та професійних кадрів? З певністю можу стверджувати, що ефективні політики, високофахові юристи, економісти, діячі освіти, науки, культури, фінансисти, дипломати, аграрії, військові та талановита молодь у нас є!

Нам, українцям, необхідно об’єднатись і самим змінити своє життя та захистити країну. Тільки духовно сильна, культурна і освічена нація може подолати існуючі загрози та вивести Україну на рівень розвитку передових держав світу.

Величезний потенціал є в наших громадах. Лише у всеукраїнській громадській організації «Народні збори України» ми змогли згуртувати сотні фахівців найвищого державного рівня і багатотисячний актив в областях.

Пропонуємо основні положення програм та заходів на розв’язання зазначених проблем як план дій щодо подолання кризи в суспільстві та державі й визначення шляхів його реалізації.

Будуть внесені зміни до Конституції України, якими передбачено чіткий пріоритет людини, реальну владу громадян і громад, гарантування основних цінностей життя, безпеки, здоров’я, роботи, соціального захисту, збереження сім’ї, культури, моралі. Народ України утверджується як найвищий суб’єкт влади на Народних зборах, а Конституція України — на всенародному референдумі.

Ми формуємо нову ідеологію, яка сприяє нашій самоідентифікації.

У сфері оборони і безпеки пропонується комплексна програма захисту нашої держави і громадян зі створенням єдиної системи ефективних розвідувальних служб, СБУ, МВС, Національної гвардії і Збройних сил України.

Ми розробили новий формат урегулювання ситуації на сході й передали відповідний документ керівництву Німеччини, США, Великобританії, країн «Великої сімки» та «Двадцятки». Він передбачає зміну рівня переговорного процесу G-7 — РФ — Україна та конкретні механізми дій.

Нова економічна політика визначає пріоритетні галузі для швидкого інноваційного розвитку та залучення інвестицій. Основні інвестиційні ресурси необхідно спрямувати на розвиток космічної галузі, військово-промислового комплексу, авіації, комп’ютерних технологій, сільського господарства та сільгоспмашинобудування, нової енергетики й енергозбереження, а також малого і середнього бізнесу.

Задля відродження і розвитку села передбачається:

— збереження селянства як носія української ідентичності, культури і духовності, розв’язання соціальних проблем жителів сільських територій;

— заборона продажу землі;

— повна інвентаризація земель сільськогосподарського призначення;

— створення земельного фонду країни та земельного банку;

— встановлення суворого державного контролю за використанням землі.

У нашій програмі закладена прозора система діяльності держслужбовця, від Президента до сільського голови, яка підпадатиме під електронний, громадський контроль та пильне око ЗМІ.

Розроблено нову систему формування корпусу суддів, правоохоронців на місцях з участю громад та заходи задля забезпечення системної прозорості їхньої діяльності.

Щоб склалися передумови для ефективного розвитку економіки, передбачена прогресивна система виводу капіталу з «тіні».

В економіку залучатимуться інвестиції та стимулюватиметься бізнес для переорієнтування з експорту сировини на експорт кінцевої продукції переробних галузей як у промисловості, так і в сільгоспвиробництві. Результатом цього стане суттєве збільшення кількості робочих місць та зростання заробітних плат.

У царині охорони здоров’я передбачається створення єдиної системи, коли медпослуги будуть доступні кожному громадянину і гарантовані державою.

Пенсіонерам і соціально не- захищеним громадянам забезпечать соціальні гарантії лікування; пенсії підвищаться в 1,8 разу, буде відновлено пільги учасникам АТО, переселенцям, чорнобильцям, «афганцям», інвалідам.

План системних змін та стратегія розвитку держави передбачають:

1. Консолідацію всіх високоморальних, патріотичних, професійних сил України та формування єдиного координаційного центру під управлінням авторитетних представників суспільства у різних сферах діяльності країни.

2. Розробка антикризової програми для виведення країни із політичної, безпекової і економічної кризи.

3. Підготовка та сприяння утвердженню нових законодавчих засад для зміни системи влади в країні від кланово-олігархічної до народно-демократичної.

4. Підготовка і проведення всенародних виборів Президента (строкових або дострокових).

5. Підготовка, громадське обговорення і ухвалення нової Конституції України на всенародному референдумі.

6. Проведення виборів до Верховної Ради України, згідно з новою Конституцією, за відкритими списками та під контролем громад у кожному виборчому окрузі, після того, як буде створена нова ЦВК та система ідентифікації кожного виборця.

7. Формування розгалуженої системи громадського, демократичного контролю через громади, ЗМІ, представників громадянського суспільства.

Настав час великих змін!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відпустили бранців
Читати
I в нас порушників дістали
Читати
Смертоносна земля
Читати
Втратив позиції
Читати
Виживають як можуть
Читати
Не заслуговують на довіру
Читати
Електрику не відключатимуть
Читати
Позбуваємося статусу «сировинної бази»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове