Архів
П’ятниця,
27 жовтня 2017 року

№ 84 (19529)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Перезавантаження устрою

ЄВРОСОЮЗ. До порядку денного засідання Єврокомісії включено створення посади міністра фінансів ЄС.

Докладніше...
Два дні без новин

ГРЕЦІЯ. Провідні засоби масової інформації вдалися до дводенного страйку.

Докладніше...
Європолітика батога і пряника у дії

МОЛДОВА. Євросоюз відмовився фінансувати країну через відсутність у ній реформ.

Докладніше...
Прогнозовані перевибори

КИТАЙ. Сі Цзіньпінь переобраний на пост генерального секретаря ЦК Компартії КНР.

Докладніше...
Багаті радіють

У ФРАНЦІЇ одразу на дві третини скоротили так званий податок на багатство.

Докладніше...
Радикали проти радикалів

КАНАДА. У Торонто сталися масові зіткнення двох груп мітингувальників.

Докладніше...
Погодились на діалог із Багдадом

ІРАК. Про готовність заморозити результати референдуму заявили лідери Іракського Курдистану.

Докладніше...
Скандальний шлейф смоленської катастрофи

ПОЛЬЩА. Смоленська катастрофа: запис можливого вибуху видалили зі звіту на прохання Москви.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

«I ви будете сидіти...»

Василь ПІДДУБНЯК.

— Черга по землю? Я крайній!

Мал. А. Василенка.

Минулого вівторка на Раді регіонального розвитку в присутності Глави держави і широкого представництва регіональних «еліт» Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман метав громи і блискавки. Одна з блискавок влучила у в. о. голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Олега Цвяха і зробила свою чорну справу.

ЧІЛЬНИК уряду рубав (метав), як по писаному: «Пане Цвях, з даної хвилини ви відсторонені від виконання своїх обов’язків! Завтра я звернусь до ГПУ і НАБУ порушити проти вас справу, проти всіх ваших керівників районних управлінь, розслідувати її. І ви будете сидіти, тому що вам ніхто не дав права… «Смотрящі» залишилися у далекому 2013 році. І я наголошую на тому, що від того, що ви робите сьогодні… якщо це правда, то ви паразитуєте на тілі нашої держави, і вам прощення немає, винний — будете сидіти!»

Присутній при цій показовій кадровій екзекуції державного масштабу Петро Порошенко вельми схвально відгукнувся про рішучість Володимира Гройсмана: «Я повністю поділяю такі підходи, і не лише у Держгеокадастрі. У вас був блискучий виступ».

Виступ, може, й справді блискучий — ораторів, крім стійких стін парламенту, вистачає і в інших державних інституціях, одначе людей більше цікавить інше: що криється за цим аристократичним блиском — одномоментне задоволення від сказаного чи початок справжньої боротьби не лише зі «смотрящими», а й із не меншим злом — земляцтвом у владі?

Саме на ці дві обставини звернув увагу керівник програми практичної політики, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

Коментуючи блискучий, за визначенням Петра Порошенка, виступ пана Гройсмана в ефірі «Кисельов. Підсумки» (телеканал «Прямий»), політик засумнівався у щирості риторики глави уряду: «Цвях працює під Максимом Мартинюком, а Мартинюк виконує обов’язки міністра аграрної політики замість відставленого міністра. Це міністерство без міністра. Іншими словами, «вінницькі» прекрасно знають, що відбувається в цьому «Геокадастрі» та які схеми розгорнув Цвях по всій Україні».

Експерт вважає, що зміна в структурі Геокадастру одного Цвяха на іншого проблеми не вирішить.

«Поки ми не ліквідуємо земельної мафії, не проведемо децентралізацію та не передамо землю за межами населених пунктів громадам — проблема залишиться, хоч на кого б Гройсман його змінив, — підсумував Олександр Солонтай. — Адже самі принципи роботи побудовані таким чином, що земельна мафія народиться навіть у найчесніших людей».

Тут варто повернутися до події, що відбулася 11 жовтня біля Кабміну. Чи не вона змусила автора «блискучого виступу» на Раді регіонального розвитку «попросити» земляка Цвяха із займаної посади?

Тоді, 11 жовтня, більше тисячі представників «Профспілкового наступу» влаштували акцію протесту, в ході якої під урядовими вікнами, що більше «дивляться» на Європу, а не на Україну, «годували» землею картонну фігуру Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, виступаючи проти розпродажу українських земель.

Люди тримали в руках плакати: «Продати землю іноземцю — продати Вітчизну», «Олігархів — у землю, а не землю олігархам», «Борися за свою землю», вимагаючи передовсім відставки саме звільненого вже в. о. керівника Держгеокадастру.

Як сповістила прес-служба Федерації незалежних профспілок України, у день протесту голова громадської організації «Профспілковий наступ» Сергій Павленко сказав: «Ця земля, яку ми сьогодні привезли міністрам, — найбільше багатство країни. Нехай хоч подивляться на неї, тому що рішення вони приймають у своїх кабінетах, а не у селах разом із людьми. Ми вимагаємо продовжити мораторій на продаж землі!»

А ще лідер «Профспілкового наступу» сміливо заявив про штучну яловість земельного відомства: «В.о. голови Держгеокадастру Олег Цвях — це людина Гройсмана, яка не робить нічого для того, щоб кадастр запрацював. Іноземці та українські агробарони вже чекають на те, щоб за безцінь скупити нашу землю. Сьогодні ніхто не знає, скільки коштує сотка землі, наприклад, у Чернігівській і Рівненській областях. Як формувати ціну, що враховувати? Тому Україну просто банально шантажують кредитами, аби забрати землю за безцінь».

З огляду на сказане, чи не є відставка Олега Цвяха демонстративною спробою просто заспокоїти народ? Мовляв, ми не тільки прислухаємося до ваших протестів, а й реагуємо на них…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відпустили бранців
Читати
I в нас порушників дістали
Читати
Смертоносна земля
Читати
Втратив позиції
Читати
Виживають як можуть
Читати
Не заслуговують на довіру
Читати
Електрику не відключатимуть
Читати
Позбуваємося статусу «сировинної бази»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове