Архів
П’ятниця,
27 жовтня 2017 року

№ 84 (19529)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Догляд за індиками

СЕРЕД пернатої живності, яку вирощують господарі на подвір’ї, все частіше можна побачити поважних індиків.

Догляд за цією птицею нескладний. Її годують двічі на день. У раціоні має бути пшенична полова по 300 г на особину, змішана зі 100 г комбікорму. Все це запарюють. Якщо немає полови, готують мішанку з дрібно нарізаного сіна, запареного і притрушеного комбікормом. Крім цього, в годівницю кладуть трохи варених буряків і картоплі. Якщо немає ні сіна, ні полови, дають варену картоплю або коренеплоди з комбікормом. Кількість мішанки у середньому — 400 г у день на голову. Крім комбікормів, підсипають ще по 100 г ячменю чи пшениці.

Пташник для дорослих індиків має відповідати елементарним гігієнічним вимогам, бути світлим, сухим, чистим, надійно захищати птицю від надто низьких і високих температур, протягів і атмосферних опадів. Стелю і дах потрібно обладнати витяжною вентиляцією розміром 25x25 см із засувкою, що дає змогу регулювати приплив свіжого повітря. Підлогу в сараї настеляють теплу, міцну, з гладенькою поверхнею, на рівні 20-25 см од землі. Вікна зазвичай передбачають із південного боку з таким розрахунком, щоб удень вся площа підлоги освітлювалася. Краще, щоби верхня частина вікон була відкидною.

Підстилка завжди має бути сухою. Цвіль, що розвивається у вологих умовах, небезпечна для здоров’я птахів. Можна утримувати індиків на глибокій підстилці, щодня підсипаючи нову. Замінюють її навесні та восени. Знявши підстилку, підлогу пташника ретельно очищають і дезінфікують, на чисту поверхню насипають вапно (0,5-0,6 кг на 1 м2) і тільки потім — шар свіжої соломи абощо.

Індики легко переносять холод, але бояться протягів і вогкості. У морозні дні в пташнику без обігріву допускається температура 3-5ОС нижче нуля, але не холодніша. В поганих умовах до молодняку ​​і дорослої птиці «чіпляються» інфекційні захворювання.

Додаткове електричне освітлення значно підвищує несучість індичок. Його починають вмикати з кінця грудня або на початку січня, після того як дорослі індички відлиняють. Загальна тривалість світлого періоду повинна становити 13 годин на добу.

Взимку птахів доцільно якомога довше тримати на свіжому повітрі (за винятком дуже морозних і вітряних днів). Вигульний майданчик заздалегідь розчищають од снігу і встеляють соломою. Для птиці на вигулі ставлять годівниці із зерном, а в теплі дні — з коренеплодами, розвішують на огорожі заготовлені влітку віники, найкраще з кропиви, пучки сіна, висушені волоті проса, щириці, кукурудзи, злакових культур (вівса, ячменю). Індики охоче поїдають всі ці вітамінні корми.

На майданчику, де птиця походжає взимку, можна покласти сирий буряк або гарбуз, що є чудовою вітамінною добавкою. Можна згодовувати жолуді й плоди кінського каштана. У мішанки додають для однієї особини близько 40 г жолудів на добу. Велика користь і від ягід горобини. Вони містять удвічі більше каротину, ніж морква. Збагачують нею раціон індичок у кількості 10-15 г на добу на голову.

На зимовий період для однієї особини потрібно заготувати приблизно 10 кг соковитих кормів і 6 кг сіна.

Версія для друку          До списку статтей

САМЕ час підготувати плодові і ягідні культури до довготривалого холодного періоду. Тому аж два матеріали в наступному куточку ми присвятимо цій темі. Як уберегти плодові від морозу, сонячних опіків, зайців та різних шкідників — ось питання першого. Садівникові ще рано відпочивати: озброївшись щіткою для побілки та приготувавши необхідні матеріали для утеплення, він має добряче попотіти на обійсті, щоб фруктові дерева і кущі віддячили наступного сезону щедрим урожаєм.

Слід попоходити і коло виноградника. Аякже, ніженка: і укрити його треба належним чином, і обрізати правильно, видаливши уражені хворобами та шкідниками пагони, а не просто бездумно чикрижачи. Ще й підгодівлі на зиму лоза потребує, і теж не абиякої. Важливо дотримуватись і строків проведення кожної операції. Щодо кожної дамо кваліфіковану пораду.

Ще один матеріал буде «смачний» — про вареники і пельмені, точніше, тісто для них. Та що там може бути нового, зневажливо пхикне якась досвідчена господиня. Але ж нічого не стоїть на місці, й кулінарія теж. Сподіваємося, вам припадуть до смаку вироби з тіста на мінералці та інші.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове