Архів
П’ятниця,
27 жовтня 2017 року

№ 84 (19529)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Запорука довголіття дерева

МОЖНА регулярно боротися з комахами-шкідниками, обкопувати плодові й удобрювати ділянку, але, якщо стовбур чорніє, весь у тріщинах і ранах, дерево буде хворіти і, найімовірніше, загине. Рани — це ворота для інфекції, а тріщини — надійний притулок і джерело їжі для комах.

Тріщини виникають за дуже сильних морозів на молодих, нещодавно посаджених деревах. У дорослих плодових кора витримує низькі температури, але може тріскатися при їх різкому коливанні.

Побілення стовбурів допоможе захистити дерева від сонячних опіків. Багато хто виконує цю роботу в травні, коли вона не тільки марна, а й небезпечна. Білий колір знижує температуру стовбура, а це шкідливо для дерева під час активного сокоруху. Білити стовбури фруктових культур слід наприкінці лютого або на початку березня, а також восени після припинення дощів. З цією метою гашене вапно розводять теплою водою, для ліпшого прилипання додають трохи крохмального або борошняного клейстеру чи глини. Мох та лишайники на корі сприяють проникненню вологи крізь тріщини до деревини, що призводить до її загнивання і розвитку хвороб. Перед побіленням стовбур слід зачистити щіткою, дерев’яною або пластмасовою лопаткою. Металеву шкребачку використовувати не варто — можна пошкодити кору. Вологий мох та лишайники зчищаються легше. Якщо нарости дуже великі або погано відділяються, змочіть стовбур розчином попелу (400-500 г на відро води). Після цього можна братися за побілку.

Кора дерев, особливо молода, голодної зими принаджує зайців, мишей та інших гризунів. У дуже суворі періоди при обмерзанні й опіках трапляється відшарування великих ділянок кори. Щоб цього не допустити, восени стовбури не зайве обмазати сумішшю глини та топленого сала (3:1). Гризуни не люблять запаху бузини і м’яти. Букетики з цих рослин розкладають навколо стовбура або прив’язують до нього.

Розщілини в основі скелетних гілок з’являються через неправильне формування крони. Кут відходження скелетних гілок від стовбура має бути не менш як 30О. Молоді гілки, що ростуть під меншим кутом, потрібно відхилити і зафіксувати в такому положенні до повного здерев’яніння.

Дупла з’являються на місцях своєчасно не оброблених пошкоджень кори. Відкол або неправильний зріз гілки спричиняє загнивання сучка і прилеглої деревини, в результаті з’являється дупло.

Профілактикою є регулярний догляд за корою дерева, правильне спилювання гілок, обробка зрізів. Якщо вже є дупло, то всю поверхню всередині нього слід ретельно зачистити ножем до живої тканини. Невеликі заглиблення в стовбурі потрібно замазати садовим варом. Великі дупла після зачищення змащують садовим варом або смолою, а потім заповнюють вологою сумішшю цементу і піску.

Ослаблені дерева з різними ушкодженнями кори схильні до захворювання чорним раком. Це небезпечне і важке грибне захворювання важко лікувати, найчастіше воно призводить до загибелі дерева. Особливо небезпечні форми хвороби, які уражують стовбур та основні скелетні гілки. На корі з’являються бурі, буро-фіолетові, майже чорні злегка вдавлені плями. Пошкоджені ділянки чорніють, кора стає горбкуватою. Концентрично збільшуючись, хворі ділянки поступово охоплюють інші гілки та стовбур, спричиняючи відмирання тканин.

Профілактикою є правильне формування крони, обрізання, обробка зрізів та пошкодженої кори, обгортання штамбів, видалення хворих гілок, дезінфекція.

Уражені ділянки слід глибоко вирізати ножем із захопленням здорової кори та деревини. Затим замазати рани садовим варом. Однак у багатьох випадках розумніше пожертвувати одним деревом, щоб порятувати весь сад, позаяк повністю запобігти розповсюдженню грибних спор практично неможливо.

Версія для друку          До списку статтей

САМЕ час підготувати плодові і ягідні культури до довготривалого холодного періоду. Тому аж два матеріали в наступному куточку ми присвятимо цій темі. Як уберегти плодові від морозу, сонячних опіків, зайців та різних шкідників — ось питання першого. Садівникові ще рано відпочивати: озброївшись щіткою для побілки та приготувавши необхідні матеріали для утеплення, він має добряче попотіти на обійсті, щоб фруктові дерева і кущі віддячили наступного сезону щедрим урожаєм.

Слід попоходити і коло виноградника. Аякже, ніженка: і укрити його треба належним чином, і обрізати правильно, видаливши уражені хворобами та шкідниками пагони, а не просто бездумно чикрижачи. Ще й підгодівлі на зиму лоза потребує, і теж не абиякої. Важливо дотримуватись і строків проведення кожної операції. Щодо кожної дамо кваліфіковану пораду.

Ще один матеріал буде «смачний» — про вареники і пельмені, точніше, тісто для них. Та що там може бути нового, зневажливо пхикне якась досвідчена господиня. Але ж нічого не стоїть на місці, й кулінарія теж. Сподіваємося, вам припадуть до смаку вироби з тіста на мінералці та інші.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове