Вівторок, 24 жовтня 2017 року № 83 (19528)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19528/print.php?n=37100

  • Радить учений

Збивайте тиск обережно

Сергій КОВАЛЬ,

завідувач відділу Інституту терапії НАМНУ, доктор медичних наук.

Стрибки артеріального тиску — одна з найпоширеніших причин поганого самопочуття майже 12 мільйонів українців. Саме стільки хворих на артеріальну гіпертензію зареєстровано офіційно. Це одна з небагатьох хвороб, яку можна тримати під контролем. Проте саме вона нерідко стає причиною інвалідності та смерті.

ПОБУТУЄ думка, що навіть підвищений тиск може бути нормальний, «робочий». Та чи справді це так? «Робочий тиск», із позиції здоров’я, — це рівень, нижчий від показника 140/90 мм ртутного стовпчика, але не нижчий від 110/70. Нормою ж визнано рівень 120 на 80 мм. Якщо бодай тричі показники тонометра показують 140 на 90 мм або вище — це синдром стійкого підвищення артеріального тиску, артеріальна гіпертензія.

Інша річ, що людина може адаптуватися до понаднормових цифр і почуватися нормально навіть із високим тиском упродовж певного часу. Ви у формі при 150/90? Не плекайте ілюзій, що так буде завжди. Зрештою, прийдуть і біль голови, і слабкість, і біль серця... А нерідко перебіг хвороб начебто без симптомів, і першим її проявом є гіпертонічний криз, інсульт або інфаркт.

Часто вважають, що підвищення «нижнього» тиску небезпечніше. Але це не так. Небезпечним є підвищення як нижньої цифри (діастолічний артеріальний тиск, що показує стан артерій на момент розслаблення серця), так і верхньої (систолічний артеріальний тиск, що показує стан артерій на момент, коли серце виштовхує в них кров). «Нижній» тиск свідчить про тривалу гіпертензію.

Що ж більше ризиковано для організму: постійно підвищений рівень артеріального тиску чи його стрибки? Багато людей упевнені, що з останньою проблемою впоратися легше. На жаль, це поширений міф. Стрибки — це так званий кризовий тиск, що загрожує катастрофою. І щодо так званих легких методів боротьби з гіпертонічним кризом, то вони нерідко є помилковими. Наприклад, необізнані пацієнти часто прагнуть різко знизити підвищений тиск одразу до нормальних цифр, а це загрожує розладом мозкового кровообігу. Слід намагатися знизити його не більш ніж на 30 мм упродовж півгодини і на 40-60 мм протягом години. І загалом важливо не допускати стрибків артеріального тиску, у цьому допомагають правильно підібрані ліки, які слід вживати регулярно.

Дехто намагається замінити ліки алкоголем чи трав’яними препаратами. Вживання спиртного з метою «розширити судини» — дуже небезпечний метод. Ефект буде, але короткочасний, а дія етилового спирту на серце та судини може лише погіршити стан хворого. Далі, якщо таки доведеться викликати «швидку», алкоголь у поєднанні з препаратами від тиску може дати непередбачуваний результат.

Фітолікування при гіпертонії, надто на початковій стадії, може бути досить результативним (приміром, корисні сечогінні трави і настоянки, що підтримують тонус судин і заспокоюють), утім, ефект від цього настане не відразу. Оптимальним (принаймні доки стан не стабілізується) є поєднання фітотерапії і синтетичних ліків.

Окрім того, існують харчові продукти, що сприяють виведенню зайвої рідини з організму, а відтак допомагають тримати тиск під контролем. Це — петрушка, селера, гарбуз. Навесні корисно поповнити раціон салатами з додаванням листя кульбаби, кропиви тощо.