П’ятниця, 13 жовтня 2017 року № 80 (19525)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19525/print.php?n=37008

Чавунні сковорідки повертаються

ПОСУД з антипригарним покриттям недовговічний. Виробники радять його міняти через два-три роки. А коштує він дедалі дорожче. Тож і доводиться повертатися до «бабусиних» чавунних сковорідок. Хоч дехто вважає їх пережитком минулого, зате вони довговічніші та практичніші. Треба лише знати правила догляду за ними.     

Поверхня чавунного посуду пориста. Щоб у пори не потрапила волога й начиння не почало іржавіти, виробники «запечатують» їх, покриваючи технічним мастилом.

Тому перед використанням сковорідки її рекомендується прожарити від півгодини до години на вогні, вимити, висушити, налити тонким шаром олію і знову прожарити протягом приблизно години, створивши природне антипригарне покриття.

Прогрівати посуд з олією необхідно щоразу після того, як ви його помили. Тонкого шару цілком достатньо — він поверне блиск і відновить захисні властивості поверхні, але при цьому не зробить її зайве жирною. А ще вимиту сковорідку перед застосуванням варто трішки прогріти і протерти шматочком сала.

Про звичку відмивати все до блиску доведеться забути — надлишок олії після готування слід витирати паперовою серветкою. Відтак на поверхні почне утворюватися захисна плівка. Чим більше ви будете готувати, тим міцнішим стане захисний шар.

Мити чавунний посуд треба м’якою губкою або неметалевою щіткою і обов’язково витирати його насухо. Від різних мийних засобів краще відмовитися, оскільки речовини, що входять до їх складу, можуть осісти в порах. Допустиме хіба що мило. Чавунний посуд миється вручну в гарячій або теплій воді без попереднього замочування. Пригорілі рештки їжі легко відтираються сухою сіллю.

Чавунний посуд не можна використовувати для приготування продуктів, що містять кислоту чи луг. Вони вступають у реакцію з металом і знижують антипригарні властивості. Варто також уникати контакту чавуну з металевими лопатками, ложками й ножами, тому що вони можуть пошкодити захисну плівку на посуді.

Прилипання їжі до дна сковороди через кілька місяців після купівлі свідчить про те, що антипригарний шар ще надто тонкий. Якщо ж подібні проблеми виникли через кілька років експлуатації або з’явилися плями і присмак металу в приготовленій страві, це говорить про необхідність повторного прожарювання за тією ж схемою, як і для видалення заводського мастила.

Чавунний посуд має необмежений строк придатності, тому якщо не забувати про ритуал — вимили, висушили, змастили олією, прогріли — він прослужить довгі роки.